Kézdisárfalván köszöntöttek a százéves volt hadifoglyot

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 31., h - 19:58 időpontban

Alig telt el egy hónap, amióta a kézdisárfalvi Máté Lajos háborús veteránnak Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, tegnap ismét ünnepelni gyűlt össze a népes Máté család - írta a 3szek.ro.

Kézdisárfalván köszöntöttek a százéves volt hadifoglyot

A Máté-porta udvarán több mint harmincan – Benedek fia és két leánya, közeli rokonai és azok családja, valamint hét unokája, tizenegy dédunokája és ükonokája – ünnepelték meg Lajos bácsi születésének századik évfordulóját. Jelenleg a százegy éves lemhényi születésű Tódor Antal és a százéves Máté Lajos Felső-Háromszék két legidősebb polgára. Máté Lajos bácsi 1920. augusztus 27-én született Kézdisárfalván. A 24-es Székely Határvadász Zászlóalj tüzéreként szolgálta hazáját. Két évet töltött szovjet hadifogságban.

A matuzsálemi kort megélt idős ember tiszteletére díszőrséget állt Pál Olivér hagyományőrző hadnagy és a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület három huszára. Lajos bácsit Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere az önkormányzat és a maga nevében köszöntötte fel, és jelképes ajándékot adott át neki századik születésnapja alkalmából, majd Pál Olivér az általa vezetett egyesület nevében emléklapot nyújtott át neki - írta az erdélyi magyar lap.

Új hozzászólás