Durvul az ukrán-magyar helyzet! Bekérették a magyar nagykövetet a külügyminisztériumba

Wertheim László írta 2020. 09. 06., v - 12:31 időpontban

Nyilatkozatban reagált az ukrán Külügyminisztérium Kuti László vezető ungvári magyar konzul szavaira azzal kapcsolatban, hogy a napokban megtagadták a beutazást Ukrajnába Potápi Árpád Jánostól, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárától – olvashatjuk a Kárpátalja hetilap beszámolójában. Mint ismert, Potápi államtitkárt és a kíséretében lévő személyeket egy átadási ünnepségre várták, ám nem érkeztek meg.

Az ünnepségen Kuti László konzul a következőket mondta:

Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alkalomra, de sajnos innen pár száz kilométerre (nyilvánvalóan Kijevben – a szerk.) úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra...

A magyar konzul szavaira az ukrán Külügyminisztérium szeptember 4-én délután közleményben reagált.

„Ukrajna Külügyminisztériumát meglepték azok a nyilatkozatok, melyek szerint megtiltották Potápi Jánosnak, a magyar Miniszterelnökség államtitkárának a beutazását” – olvasható a Külügyminisztérium weboldalán.

A magyar államtitkár belépése az országba azért nem volt lehetséges az ukrán külügy szerint, mert az ukrán kormány korlátozásokat vezetett be a külföldiek beutazását illetően „a koronavírus-világjárvány elleni fellépéssel összefüggésben, ami a magyar fél előtt ismeretes, és nem politikai természetű”.

Ebben az összefüggésben elfogadhatatlannak tartjuk Kuti Lászlónak, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa konzuljának szavait a felújított Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola megnyitása alkalmából rendezett szeptember 3-i ünnepségen...

A diplomata retorikája a fogadó ország törvényei iránti tiszteletlenségről tanúskodik és szándékosan félrevezeti a nyilvánosságot, nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok normalizálásához. Várjuk a megfelelő következtetések levonását.

Megértéssel viszonyulunk a koronavírus-pandémia elleni fellépéssel összefüggésben Magyarország által bevezetett korlátozásokhoz, és ugyanilyen tiszteletet várunk el magyar részről az ukrán kormány döntéseivel kapcsolatban – fogalmaz a közlemény hozzátéve, hogy az eset miatt bekérették az ukrán Külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét.

Ugyanakkor távolról sem bizonyos, hogy Potápi Árpád Jánostól a járvány miatt tagadták meg a belépést Ukrajnába.

Érdemes megjegyezni, hogy a Külügyminisztérium érvelése a látogatás jelentette járványveszélyről nem tűnik megalapozottnak. Magyarországon a legkisebb a fertőzések száma a népességhez viszonyítva a kontinentális Európa összes országa között – ez a mutató az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint ötször alacsonyabb, mint Ukrajnában...

– mutat rá írásában a Jevropejszka Pravda, amely pedig rendszerint az ukrán kormány pártját fogja a Kijev és Budapest közötti nézeteltérésekben.

A Kárpátalja tudósítása szerint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke az ungvári iskolaavatón rossz hírnek nevezte, hogy az ukrán–magyar kapcsolatok a remények ellenére nem javulnak. Szerinte ennek tudható be, hogy nem érkezhetett meg Kárpátaljára Potápi, aki nemzetpolitikai államtitkárként felügyeli a bázisiskola-programot. A KMKSZ elnöke számára továbbra is érthetetlen, hogy miért történnek ilyen akciók, amelyek nem segítik elő a két ország viszonyának javulását, pedig az a jövő szempontjából rendkívül fontos lenne – teszi hozzá a kárpátaljai portál.

Közben Brenzovics László, a KMKSZ elnöke arról beszélt, hogy szeptember végén Kárpátaljára várnák Szijjártó Péter külügyminisztert. Erről bővebben ITT olvashat.

 

Forrás: karpataljalap.net

Új hozzászólás

Forrás neve
KárpátHír