Egyedülálló régészeti leletre bukkantak a pozsonyi várban

Kovácsi Sándor írta 2020. 09. 06., v - 11:56 időpontban

A munkálatok utolsó fázisában találtak rá egy XI. századból származó palánkvár maradványaira. A vár területén feltárt palánkvár az említett történelmi korszak egyik legjobban megőrződött erődítményének számít Közép-Európában.

Egy 900 éves palánkvár maradványairól van szó, melynek rendkívüli a történelmi és kulturális értéke. A megkérdezett szlovák szakemberek szerint a XI. századból származó palánkvár egyedülállónak számít Közép-Európában, és bemutatásra is alkalmas.

Valószínű, hogy a palánkvár még a XI. században leégett, és hatalmas többméteres destrukciója alapvetően megváltoztatta a terep jellegét, illetve létrehozta a várdomb mai domborzatát...

– magyarázta Matej Ruttkay, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Régészeti Intézetének igazgatója, és Marián Samuel régész.

Sikerült feltárni az erődítmény fennmaradt elszenesedett szerkezetét, amely hatalmas tölgy rönkökből épült, és elérte a több mint két méteres magasságot!

Közép-európai kontextusban egy ilyen lelet igazán rendkívülinek számít. A látogató hasonlóval találkozhat a Prágai vár várudvara alatt is...

– tette hozzá Ruttkay.

Mint elmondta, fennmaradt faerődítményeket lehet látni Lengyelországban is, ahol a fa a talajvízszint alatt maradt fenn. A pozsonyi várban feltárt lelet az elszenesedett tölgyfa konzerválásának első példájának számít Felvidéken.

Nagyra értékeljük a szlovák parlament törekvéseit a fennmaradt leletek bemutatásával kapcsolatban, és támogatjuk egy nemzetközi szakértői bizottság összehívását az említett régészeti lelet egyedülálló jelentőségének megerősítése érdekében...

– mondták a régészek.

A Szlovák Nemzeti Tanács Hivatalának feladata az említett egyedülálló régészeti leletet védelme, illetve annak bemutatása közvetlenül a feltárás helyszínén. A palánkvár helyreállítása feltételezhetőleg 2023-ban fejeződik be, a nyilvánosság pedig ugyanabban az évben tekintheti majd meg. 

Új hozzászólás

Forrás neve
ma7