Málta és hazánk között új szövetség jött létre

Kovácsi Sándor írta 2020. 09. 10., cs - 15:15 időpontban

Új szövetség jött létre Magyarország és Málta között, az Európai Unió dilemmáit hasonlóan ítéli meg a két ország, és egyetértünk a migrációs kérdésekben is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vallettában az Evarist Bartolo máltai kül- és uniósügyi miniszterrel folytatott tárgyalások után. A külügyérek figyelmeztettek: a V4-ek 35 millió eurót adtak az EU-nak a líbiai parti őrség megerősítésére, de Brüsszel képtelen volt hajókat vásárolni.

Egyetértünk abban, hogy a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani, különös tekintettel arra, hogy a koronavírus nyomán előállt világjárvány új veszélyeket hozott itt is (Máltán)„

- mondta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy a migráció eddig alapvetően biztonsági és kulturális kockázatot jelentett, de a járvány megjelenésével ”elképesztő„ egészségügyi kockázatot is.

Az NGO-k folyamatosan bűncselekményeket követnek el, amikor segítik migrációt, ugyanis az illegális migráció maga is bűncselekmény. Itt az ideje, hogy Európa véget vessen az NGO-k zsarolásának...

– mondta Szijjártó Péter. Megállapodott tárgyalópartnerével abban is, hogy a migráció kérdését össze fogják kötni fejlesztési és beruházási források elköltésével az Európai Unióban. Nem engedhető meg szerinte, hogy egyes afrikai országok úgy kapjanak forrásokat, hogy közben ne gátolják meg a kiáramló migrációt.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országok 2,5 évvel ezelőtt 35 millió eurót adtak az Európai Uniónak a líbiai parti őrség megerősítésére, hajók megvásárlására, de Brüsszel mind a mai napig képtelen volt hajókat vásárolni.

Ezért most azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy vonják be a beszerzésbe Máltát. Végre vegyék meg azt a 2-3 hajót a líbiai parti őrségnek, amelyekkel a líbiaiak el tudják érni, hogy az embercsempészek ne tudják kihozni a líbiai vizekről az illegális migránsokat” - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Vallettában.

 

MTI nyomán

Új hozzászólás