A rendőri túlkapásokról kezdődjön plenáris vita Brüsszelben!

Kovácsi Sándor írta 2020. 09. 12., szo - 14:24 időpontban

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter pénteken Szlovákia európai parlamenti képviselőivel egyeztetett azzal a céllal, hogy az EP-képviselők gyakoroljanak nyomást az Európai Parlamentre és a rendőri túlkapásokról kezdődjön plenáris vita Brüsszelben – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában.

Egyre több jel utal arra, hogy a Belgiumban rendőri intézkedés közben elhunyt szlovák férfi, Jozef Chovanec halálát szándékosan eltussolták. Ezért Szlovákia teljes körű és gyorsított eljárást követel Belgiumtól és arra kérte az Európai Bizottságot is, hogy ítélje el a brutális rendőri fellépést. A szlovák államfő javasolja, hogy vonjanak be egy szlovákiai szakértőt is a nyomozásba. Ennek kapcsán Ivan Korcok szlovák külügyminiszter pénteken azt mondta: egy olyan szakértőt szeretnének, aki részt vesz az ügyben és így hozzájárul, hogy megkérdőjelezhetetlenül kiderüljön, mi volt a halál tényleges oka. Azt mondta: valószínűleg a patológia területéről érkező szakértőt küldenek, aki tagja lesz a nyomozócsoportnak. Erről a belga félnek kell döntenie, de Szlovákia nyomást gyakorol – közölte.

Lucia Duris Nicholsonová szlovák európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a Jozef Chovanec-ügy az Európai Parlament plenáris ülésén már októberben téma kell, hogy legyen.

Igor Matovic szlovák kormányfő a V4-es országok lengyelországi csúcstalálkozóján azt mondta: kérik a belga kormányt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vizsgálja ki ezt a kérdést és garantálja, hogy objektív tényfeltárás történik, „mert úgy tűnik, hogy az elmúlt két év alapján nem jelenthető ki, hogy az eddigi nyomozás valamiféle konklúzióra tud jutni”.

 

MTI nyomán

A borítókép illusztráció!

Új hozzászólás