A kihírdetett felvidéki veszélyhelyzet az élet és az egészség védelme miatt fontos

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 01., cs - 09:50 időpontban

A veszélyhelyzet kihirdetése az élet és az egészség védelme, illetve a rendkívüli helyzetekre való felkészülés miatt fontos, az átlagembereket egyelőre nem érinti. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) kormányfő - írta a felvidek.ma.

Azzal kapcsolatban, hogy egyelőre csak 45 napra hirdették ki, megjegyezte, hogy egyfajta „motivációs időről” van szó.

Ez egy eszköz arra, hogy biztosítsuk az élet és az egészség védelmét olyan rendkívüli helyzetekben, amelyek a világjárvánnyal összefüggésben előfordulhatnak bizonyos területeken...

– fejtette ki a miniszterelnök. Hozzátette: veszélyhelyzetet „technikailag” nem lehet kihirdetni csak az egészségügy területén.

Azt, hogy Peter Pellegrini (Hlas-sociálna demokracia) volt kormányfő ezt tette a járvány első hulláma elején, utódja a törvénykezés megcsúfolásának nevezte. Arra a kérdésre, hogy a kormány miért csak 45 napra hirdette ki a veszélyhelyzetet, Matovič azt válaszolta, hogy ez egyfajta „motivációs idő” lesz.

Hozzáfűzte, hogy a 30. nap környékén lesz halottak napja, ezután rendelkezésre fog még állni további tíz nap, amely idő alatt megmutatkoznak majd a fejlemények annak függvényében, hogyan viselkedtek az emberek az ünnepek idején.

Az, hogy fognak-e még szigorítani az óvintézkedéseken, a kormányfő szerint a helyzet alakulásától függ. Az állami karantén kérdését bevallása szerint egyelőre nem nyitották meg.

Matovič bejelentette: ismét felállt az állandó válságstáb, Peter Škodnýval az élen. A kormányfő sajnálja, hogy hétfőn Ján Mikas tiszti főorvossal együtt arról tájékoztatott, hogy nézők nem vehetnek részt a különböző rendezvényeken.

Azt akartuk, hogy mindenkire ugyanazok a kritériumok vonatkozzanak. Később tudatosítottuk, az internetes fórumokon írtak alapján is, hogy ezt az intézkedést sokan nem tekintik igazságosnak...

– jegyezte meg.

Az 50 fős létszámkorlátot Matovič szerint végül azért fogadták el, hogy biztosítsák a beígért igazságos elbírálást, legyen szó akár a kultúráról, a sportról vagy az egyházi rendezvényekről.

Hozzáfűzte: „totális válságban” vagyunk, ezért azt kell keresni, ami összeköt minket, nem pedig csak a problémákra fókuszálni.

Mától veszélyhelyzet lép életbe Szlovákia területén a koronavírus-világjárvány második hulláma miatt. A kormány szerdán jóváhagyta Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök erre vonatkozó javaslatát. A veszélyhelyzetet egyelőre 45 napra hirdették ki.

Új hozzászólás

Forrás neve
Felvidék.ma