Szabadlábra helyezték Derek Chauvint

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 08., cs - 12:05 időpontban

Derek Chauvint egymillió dolláros óvadék ellenében helyezték szabadlábra, pere jövő márciusban kezdődik. Egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték Derek Chauvint, azt a rendőrt, akinek intézkedése közben Minneapolisban meghalt az afroamerikai bűnöző, George Floyd – jelentette az amerikai NBC televízió szerdán Chauvin ügyvédjére hivatkozva. A végzetes rendőri intézkedés május 25-én történt, és ennek nyomán a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen szervezett tüntetéssorozat öntötte el az Egyesült Államokat.

A négy intézkedő rendőrt elbocsátottak, a George Floyd nyakára lépő 44 éves Derek Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, három kollégája ellen pedig bűnpártolás miatt emeltek vádat, még május végén. Chauvin azóta előzetes letartóztatásban volt. A szerdai bírósági döntés értelmében a szabadlábra helyezése feltételes. Pere jövő márciusban kezdődik.

Május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért Chauvin lefogta és a földön fekvő Floyd nyakára lépett nyolc percen keresztül. Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt dülöngélt, rosszul volt, a rendőrök meg is kérdezték tőle, hogy rosszul van-e.

A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakára léptek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. Bár a boncolási jegyzőkönyv másról tanúskodott.

 

MTI nyomán írta a Vadhajtások

Új hozzászólás

Forrás neve
Vadhajtások