Megalakult a lengyel-magyar gazdasági kamara

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 13., k - 20:26 időpontban

A kezdeményezést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint ennek lengyelországi partnerszervezete s támogatta. Az új Lengyel-magyar kereskedelmi kamara a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) magyar exporttámogató szervezettel, valamint ennek lengyel megfelelőjével is együttműködik, tevékenységét a varsói magyar, valamint a budapesti lengyel nagykövetség is elősegíteni fogja – olvasható a közleményben.

Az alapítótagok között szerepelnek az olyan lengyel-magyar érdekeltségű, illetve a másik országban tevékeny cégek, mint a Cordia Polska, a Gedeon Richter Polska, a Trigranit, valamint a Nowystyl Hungary. A kamara megalakulása alkalmából lengyel elnöke, Michal Melaniuk reményének adott hangot, hogy az új szervezet nemcsak szorosabbá teszi a hagyományos lengyel-magyar barátságot, hanem megerősíti a kölcsönös gazdasági, beruházási kapcsolatokat is.

Magyarország varsói nagykövete, Kovács Orsolya Zsuzsanna bizalmát fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány nehéz kezdeti szakaszát követően a kamara rövidesen hozzájárul a lengyel-magyar kereskedelmi csere megélenkítéséhez, hosszútávon pedig tartós partnerséget eredményez. A szervezet feladatai között szerepel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok népszerűsítését célzó ismeretterjesztés, elsősorban a Doing Business in Poland és a Doing Business in Hungary nevű projektek révén, továbbá a gazdasági tevékenységet elősegítő szolgáltatások – jogi konzultációk, fordítások – ajánlása, az üzleti események szervezése, kapcsoltháló-fejlesztés, a továbbképzési programok megvalósítása is.

A közleményben rámutattak: a lengyel-magyar kereskedelmi forgalom tavaly rekordmagas, 10,4 milliárd euró értékű volt, Lengyelország a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak, az importban pedig harmadik helyet foglal el, mindazonáltal az utóbbi időben nem létezett semmilyen kétoldalú gazdasági együttműködési szervezet.

 

MTI nyomán írta a Demokrata

Új hozzászólás

Forrás neve
Demokrata/MTI