Matovič sajtótájékoztatón kért elnézést vasárnapi, magyarokat sértő elszólásáért

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 14., sze - 09:27 időpontban

Igor Matovič vasárnapi sajtótájékoztatóján egyik elhibázott ragozását azzal kommentálta, "elnézést, ez magyarul volt". A félvállról odavetett kijelentést a magyar közösség felzúdulása fogadta. Számos politikus, közéleti szereplő és újságíró is tiltakozott a miniszterelnök a régi idők sovinizmusát idéző kijelentése miatt.

Meglepő módon, a kormányfő szinte azonnal reagált a magyar közösség felzúdulására, Matovič a Magyar Közösség Pártjával közös sajtótájékoztatón kért elnézést elhibázott kijelentéséért.

A kormányfő azzal kezdte, azért hívta meg ma a párt képviselőit, mert fontosnak tartotta, hogy a Szlovákiában élő magyarokkal (a miniszterelnök itt "magyarul beszélő, Szlovákiában élő" embereket emlegetett - a szerk. megj.) is kapcsolatba lépjen.

Matovič után Forró kapott szót, aki elmondta, mennyire örül a meghívásnak. A pártelnök szerint a készülődő gazdasági reformok, a felújítási alap a magyar kisebbség számára is fontos, sőt, a déli országrészben élő összes állampolgár számára jelentőséggel bírnak. Forró kitért az egyre romló járványügyi adatokra is, hozzátéve, mennyire fontos az állampolgárok felelősségteljes hozzáállása.

A találkozó részleteit Berényi József ismertette. Elmondta, a tárgyalás egyik központi eleme a közúthálózat fejlesztése volt, szóba került a Szoroskői-alagút ügye, illetve a déli-nyugati és az északi-déli összekötő utak megépítése is. A felújítási alapból ezekre is juthat forrás, mondta el Berényi. A kormányfő tanácsadójaként is tevékeny alelnök a környezetvédelmi intézkedések fontosságát hangsúlyozta, csatornázási munkálatokról beszélt, s arról, ezekre az uniós alapokból keríthetnek pénzt, ezt a kormányfő is támogatja.

A felújítási alap elosztásának egyensúlyát Matovič többször is kiemelte. Azt hangsúlyozta, amíg ők vannak kormányon, Dél-Szlovákia nem lehet "mostohagyerek" ebben a tekintetben. Arányosan fogják szétosztani a pénzeket.

 

Ma7.sk nyomán

A borítóképen Igor Matovič, fotó: Zdroj: SITA

Új hozzászólás

Forrás neve
ma7.sk