Vészjelzéseket adnak ki az Európai Unió vezetői

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 17., szo - 19:16 időpontban

A váratlan és komoly hatásokkal járó koronavírus-járvány leküzdéséhez a lehető legmagasabb szintű együttműködésre van szükség az Európai Unió tagországai között – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását követően. Angela Merkel a helyreállítást célzó pénzügyi alap végrehajtását sürgette.

Michel sajtóértekezletén kiemelte, a következő hónap járványügyi eredményei, illetve az arra adott összehangolt válaszok jelentős hatással lesznek a hosszú távú következményekre.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén kijelentette, a koronavírus-járvány minden tagállamot érintő rohamos terjedése miatt gyors előrelépésre van szükség a nyár elején elfogadott, a járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügy alap végrehajtásában.

Elmondta, minden uniós vezető támogatta azt az elképzelést, hogy a tesztelési stratégiák összehangolására, a vizsgálati módszerek közös értékelésére, a tesztek kölcsönös elismerésére, és az EU-ba történő elengedhetetlen beutazás ideiglenes korlátozására, illetve az uniós határokon belüli mozgás nyomon követésére van szükség.

Merkel arról is beszélt, hogy az Európai Parlamenttel (EP) folytatott költségvetési tárgyalások „összetettek”, de „van mozgástér az EP kívánságainak figyelembevételéhez” anélkül, hogy a tagországi vezetők júliusi megállapodását elvetnék.

Szavai szerint nincs lehetőség egyhangú döntést hozni a helyreállítási alapról, ha nem tudható, miként alakulnak az uniós hétéves költségvetésének számai. Az elfogadásban még a jogállamiság feltételek intézkedéscsomagja is szerepet játszik – tette hozzá.

 

Infostart.hu nyomán

Új hozzászólás