Felvidéken a teljes népesség koronavírustesztjét tervezik

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 20., k - 12:17 időpontban

Minden szlovákiai állampolgárt antigéntesztnek vetnek alá. Az országos tesztelés a választásokhoz hasonló módon zajlik majd – idézi Igor Matovič kormányfőt a Denník N. A lakosság vizsgálata az ún. antigéntesztek segítségével 15 percen belül eredményt mutat ki. A 4 eurós, átszámítva 1500 forintnál olcsóbb tesztből már 13 milliót rendelt Szlovákia.

Az országos tesztelés két hét múlva, szombaton és vasárnap zajlik majd. A vizsgálat a választásokhoz hasonló módon történik: összesen csaknem 6000 tesztelési pontot állítanak fel, ezek mindegyikében hét ember végezné a minták levételét.

Hogy mindenki számára kötelező lesz-e a tesztelés, csak az elkövetkező napokban derül ki. „Ha amellett döntünk, hogy igen, meg kell változtatnunk a törvényt” – mondta a kormányfő.

A munkahelyek és a gazdaság megmentéséhez, valamint a normális élethez való visszatéréshez szemmel láthatóan radikális műveletre van szükség” – idézi Veronika Remišová, régiófejlesztési minisztert az Új Szó.

A miniszterelnök egyébként bejelentette, hogy kész lemondani posztjáról, amennyiben az országos tesztelés nem valósul meg.

Magyarországon névlegesen, heti bontásban most több koronavírus tesztet végeznek, mint az 5,5 milliós Szlovákiában. Ezer lakosonként azonban Szlovákiában két és félszer több személyt teszteltek, mint Magyarországon. Magyarországon a járvány márciusi kitörése óta még 1 millió tesztet sem végeztek.

Új hozzászólás

Forrás neve
EuroNEWs