Világörökségi rangjához méltóvá teszik a budai várat

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 27., k - 10:11 időpontban

A budai Vár nekünk, magyaroknak mindig lenyűgöző műemlékegyüttes volt. Azonban még a laikus turisták is szembesültek azzal, mennyire „egyenetlen” volt a minősége ennek a területnek: elhanyagolt épületek, foltos szobrok, kopott füvű foghíjtelkek, funkciótlan romok bújtak meg a szép műemléképületek árnyékában. Nemrég azonban elindult egy hatalmas változás, amely világörökségi rangjához méltóvá emeli ezt a városrészt.

A második világháború pusztításai mély, de még gyógyítható sebeket ejtettek a Budavári Palotanegyed épületein. A háborút követő kommunista kultúrpolitika azonban az értékmentés helyett a rombolást választotta, és a budai Vár hajdan volt gyönyörű épületei közül többet a földdel tett egyenlővé. Hosszú évtizedek nemtörődömsége után itt az ideje, hogy a Budavári Palotanegyed újra visszanyerje régi eleganciáját, világörökségi státuszához méltó rangját. Magyarország, Európa és a világ kiemelkedően értékes épített és kulturális örökségéről van szó, amiért mindannyian felelősek vagyunk.

- nyilatkozta a Képmás magazinnak Fodor Gergely kormánybiztos a Nemzeti Hauszmann Program feladatairól.

A Budavári Palotanegyet „visszavarrjuk” a főváros élő szövetébe, a városrész ugyanis elvesztette élő kapcsolatát az emberekkel, és egyszerű turistalátványosság lett. A budai Vár ennél többre érdemes. Ezért minden fejlesztésünkkel azon dolgozunk, hogy a Vár ismét olyan élményekkel teli hely legyen, ahová mindannyian örömmel térünk vissza.

A Dísz tértől a Szarvas térig újjáépítjük a magyar építőművészet egykori remekeit, a városrész ikonikus épületeit, valamint megújítjuk a budai Vár környezetében található zöldfelületeket, sétányokat, várkerteket, parkokat...

Egy otthonos és kényelmes városrészt szeretnének kialakítani. Felújítják a várfalakat és a lépcsőket, akadálymentes rámpát és lifteket építenek, hogy az itt élőknek és az idelátogatóknak könnyebb legyen feljutni a Várba. A Várat visszaadják a sétálóknak, ezért autómentesítik a Szent György teret és egy új mélygarázst is építenek, hogy a látogatók a várfalakon kívül biztonságban letehessék az autóikat. A munkák során a látványosságok mellett családbarát szempontokat is figyelembe veszik, ezért padokat, mosdókat és pelenkázókat is létesítenek.

 

A teljes interjú Fodor Gergellyel ITT olvasható!

Új hozzászólás

Forrás neve
Képmás