Részben sikerült csak a nemzeti régiók európai uniós védelméért indított aláírásgyűjtés

Kovácsi Sándor írta 2020. 11. 08., v - 19:46 időpontban

Nem sikerült teljesíteni a nemzeti régiók európai uniós védelméért indított aláírásgyűjtés területi kritériumát. A tegnap éjféli határidőig csupán öt tagállamban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Litvániában és Horvátországban érte el az aláírások száma a szükséges küszöbértéket.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának az elnöke a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében részsikernek nevezi a Székely Nemzeti Tanácsnak a nemzeti régiók támogatására indított aláírásgyűjtését.

Emlékeztet arra, hogy Horvátországban és Litvániában az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója kapcsolati hálójának a segítségével sikerült eredményesnek lenni. Állítása szerint Spanyolországban is jól áll a gyűjtés, 25 ezer aláírás már összegyűlt a szükséges 40 ezerből. Szlovéniában azonban a szigorú korlátozások teljes mértékben ellehetetlenítették a papír alapú aláírások gyűjtését, ezért az eddigieknél nagyobb mozgósításra van szükség.

Vincze Loránt rámutatott arra, hogy az Európai Bizottság a világjárvány miatt újabb három hónapos hosszabbításra készül, amelyre a nyáron az ő javaslatára elfogadott EU-s rendelet ad lehetőséget, ezzel február hetedikéig lehet összegyűjteni a még hiányzó két országban a minimális aláírásszámot.

 

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió

Új hozzászólás

Forrás neve
Marosvásárhelyi Rádió