Szlovákoktól loptuk a Szent Koronát - egy szovákiai tankönyv szerint

Kovácsi Sándor írta 2020. 11. 08., v - 14:14 időpontban

Az elmúlt hetekben a magyarországi közélet egy sok vitát kavart mesekönyv körül forrongott. Miközben mi itthon egy olyan mesekönyv ürügyén ütöttük-vágtuk egymást, melyet alapvetően felnőttek (és nem pedig gyerekek) vásároltak fel tonnaszám, addig Felvidéken a magyar gyermekekkel valami sokkal rosszabb, kártékonyabb, veszélyesebb dolog történik. A MAGYART Eleink hagyománya Facebook oldal még szeptemberben osztott meg egy fényképet egy a szlovákiai magyar diákoknak készült tankönyvről, melyben Svätopluk "királyt" a magyar Szent Koronával ábrázolják - azt sugallva ezzel, hogy azt mi magyarok "vettük át" a "szlovákoktól".

A célközönsége ennek a könyvnek is a legszenzitívebb korban lévő gyerekek, akiknek kulturális identitása még valóban képlékeny. Ám míg a "Meseország Mindenkié" című ideologikus tartalmú mesekönyvtől senki, (még a gyerekek sem) válnak homoszexuálissá, (legfeljebb ideológiailag elfogulttá - de az sem minden szempontból üdvös) addig a szlovákosító ideológiával átitatott tankönyvek esetén valóban fennáll a veszélye, hogy az iskolai propaganda befolyással lesz a gyermek későbbi nemzeti identitására. A másik lényeges különbség, hogy egy kereskedelmi forgalomban lévő mesekönyvet az vesz meg aki akar, addig egy tankönyv esetében nem biztos hogy ez a helyzet. Ez a könyv már bizonyosan ott van rengeteg szlovákiai magyar általános iskolás hátizsákjában. Nem szimplán "a kezükbe kerülhet", ha anyu vagy apu megveszi, hanem már ott van.

Szlovákoktól loptuk a Szent Koronát - egy szovákiai tankönyv szerint
Fotó a tankönyvből

A bejegyzés közzétevője szerint a kép egy felvidéki magyar iskolák magyar gyerekei számára készült tankönyvből származik. Feltehetően egy szlovák tankönyv lehet az alapja, amit lefordítottak magyarra. A bejegyzés szerint minden településnév szlovákul szerepel a könyvben, továbbá úgy mutatja be a történelmet, mintha szlovákokon és "ős-szlovákokon" kívül senki soha nem élt volna a felvidéken. A valóságban viszont Szlovákia mai területe igazi olvasztótégely volt a történelem során, felsorolni is nehéz, hogy mennyi különböző népcsoport élt együtt valaha: magyarok, szászok, zsidók, ruszinok, cseh husziták, törökök elől menekülő délszlávok, morvák, avarok, stb.. A mai szlovákiai tanulóknak joguk kellene, hogy legyen arra, hogy megismerjék a múltjuk sokszínűséget.

Nem nehéz észrevenni, hogy mit eredményezhet az ilyen történelmi torzításokkal teletűzdelt tananyagra épülő oktatás: minden szlovákiai gyermek, ha élete későbbi szakaszában meglátja a magyar Szent Koronát, egyből fölkiált: "De hát az a mi Svätoplukunk koronája! A gonosz magyarok ezt is ellopták tőlünk!". Minden szlovákiai gyermek - és ezen belül a legsúlyosabb a magyar nebulók helyzete - azzal a hamis tudattal fog felnőni, hogy volt egyszer egy mindenben tökéletes "Nagymorva birodalom", a magyarok meg csak úgy odatolakodtak, és leromboltak mindent. (Az a "Nagymorva birodalom", ami ugye "nyilvánvalóan" "ős-szlovák" állam volt, mert "természetesen" ugye a (Csehország keleti részén ma is élő) morvákhoz még véletlenül sem lehetett semmi köze.)

Hozzászólások

Bodor Miklós László

2020. 11. 08., v - 19:32

Az 1990-es években lányomék a Fekete erdőben hangversenyeztek. Meglátogattam őket, és együtt ebédeltünk. A felszolgáló lányka Nyitra megyei magyar volt. Szóba került, hogy nagyapámnak azért kellett családostól menekülnie a Felvidékről, mert magyar csendőrként nem akart Csehszlovákiára felesküdni. A z anyanyelvi szintén beszélő kislány értetlenül vonogatta vállát a Felvidék kifejezésre. Soha nem hallotta a kifejezést.

Bagoly András

2020. 11. 09., h - 17:01

Ne nagyon feszegessék a tótók ezt a vesszős példázatot ( Nem tudom, nem szerepelnek ezek a Szvatoplukok a Bibliában?) mivel az olaszokban "jogfontosult" a néhai latin ősök hagyománya......honnan lopta el ez az ember e hiteles történelmet? ...meg ahhoz is hasonlít ez a nagy önfényezés, mint a cigányasszony utazása az alagútban: minden megtörténhetett...Még az is, hogy a vesszőkkel egymást verték...vagy talán a magyarok???

Új hozzászólás

Forrás neve
NemzetiLiberálisPlatform