Tömegesen vándorolnak el Moldovából

Kovácsi Sándor írta 2020. 11. 09., h - 05:44 időpontban

Elhagyottan állnak az egykoron gazdagságot és fényűzést jelképező hatalmas paloták Szoroka városában Moldovában. A helyiek által cigánydombnak nevezett városrészen különböző stílusok keverednek, egyik épület a moszkvai Bolsoj Színházra hasonlít, a másik az amerikai Capitolimra. A tulajdonosok egy része meghalt, vagy elköltözött a városból.

Tömegesen vándorolnak el Moldovából

A cigány emberek arra kényszerülnek, hogy elmenjenek innen, Európába, Ázsiába, Oroszországba. Manapság legalább négyszázezer euró lenne megépíteni egy ilyen házat, és akkor még csak a falak állnak. Ehhez jönne még a berendezés. A legvégén egy ilyen ház egy-másfél millió euróra jönne ki. De honnan lehet annyi pénzt megkeresni? Itt Moldovában a napi ötven eurót is alig lehet megkeresni...

– mondta egy helyi férfi.

Európa legszegényebb országának fővárosától, Kisinyovtól északra, az ukrán határ mentén fekvő Szorokában a nyolcvanas években kezdtek épülni a hatalmas paloták. Az akkor még Szovjetunióhoz tartozó ország cigány fővárosának nevezett Szoroka a nyolcvanas évek végén élte fénykorát, több mint negyvenezren éltek ott. A lakosság létszáma a mostanra mintegy felére esett vissza, 2014-ben huszonkétezer ember lakott a Dnyeszter-parti városban.

 

Forrás: Euronews

Új hozzászólás