A 101. évfordulón

Zetényi-Csukás… írta 2020. 11. 14., szo - 18:17 időpontban

Amikor a Nemzeti Hadsereg bevonulásáról hallunk, akkor mindenki (?) az 1919. november 16-i dátumot mondaná elsőre, és bizony nem is tévedne! Ámbátor az igazság az, hogy ezen ünnepélyes eseményt megelőzte egy „gála” előtti bevonulás november 14-én, amelynek élén báró Lehár Antal vezette a fővárosba a legendás 106-os gyalogosokat, miközben szólt a testvére által szerzett (Lehár Ferenc) Lehár-induló.

A hadosztály díszmenetben vonult a város utcáin, a tömeg hangosan ünnepelt. Ekkor érkezett meg a szegedi ezred a régi barát, Diendorfer alezredessel. Lehárral némán megölelték egymást. Ekkor vette észre, hogy ott van a szegediek között a „kis zászlós”, akit még a „Nagy háborúból” ismert. 

Odament hozzá és megszorította a kezét, majd mosolyogva kérdezte:

- Hát te, Fiam? Itt vagy? Egyenesen Isonzóból jöttél?

A kölyökképű zászlós tisztelgett, majd a parancsnok szemébe nézve válaszolt:

- Hívott a haza! Ha két mankóval is, a világ végéről is, de itt a helyem!

Lehár erre már nem tudott mit mondani, a „kis zászlóst” is megölelte, mint előbb az alezredest, miközben a hatalmas tömeg óriási éljenzésben tört ki.

Éppen 101. esztendeje.

Arra kérek mindenkit, aki olvassa ezeket a sorokat, hogy soha ne feledjük Lehár Antal és katonái, ill Horthy Miklós nevét s szerepét! 

Isten áldja, ember őrizze a hősök emlékét! Mindörökre.

 

Híved:

Zetényi-Csukás Ferenc

 

*Holnap reggel 8 órakor indul az oldalamon egy élő közvetítés, amely több helyszínen emlékezik meg a Nemzeti Hadseregről és annak budapesti bevonulásáról. Kiváló barátaim nem hagytak cserben. Segítse őket a Teremtő és segítse a magyar hazát!

Hozzászólások

Szalay Gergely

2020. 11. 15., v - 11:13

A Jóisten sose feledi el az övéit, és mert minden jó ember az igaz élő Isten gyermeke, így mindig lesznek olyanok mint ön is, akik emlékeznek és segítenek nekünk is emlékezni.

Köszönet érte! :)

Új hozzászólás