Balhé van Pozsonyban...

Kovácsi Sándor írta 2020. 11. 17., k - 18:22 időpontban

A bársonyos forradalom kitörésének évfordulóján idén utcára vonultak az emberek, hogy tiltakozzanak a Matovič-kormány intézkedései ellen és a lemondását követeljék. Pozsony belvárosában a gyülekezési tilalom ellenére jelenleg is közel 9 ezer ember tüntet a kormányhivatal és az elnöki palota előtt. A tüntetésre annak ellenére került sor, hogy Roman Mikulec belügyminiszter arra kérte az állampolgárokat, a járványügyi óvintézkedések és a veszélyhelyzet hatályossága miatt fontolják meg, részt vesznek-e a meghirdetett demonstráción. Szerinte azok az ellenzéki politikusok, akik tüntetni hívják az embereket, megszentségtelenítik november 17-e üzenetét. Úgy vélte, egyes szervezők nem véleményt akarnak nyilvánítani, hanem verekedni, kárt okozni és mások életét veszélyeztetni. A miniszter ezért ismételten felszólította a polgárokat, jól gondolják meg, részt vesznek-e a tiltakozáson. Mikulec korábban újságírói kérdésre megerősítette, hogy a rendőrség bírságot szabhat ki a gyülekezési tilalom megszegéséért, bővebb információt azonban nem közölt arra vonatkozóan, milyen módon fognak eljárni a tüntetőkkel szemben, mostanra azonban kiderült.

A rendőrség gumilövedékekkel lőtt a tiltakozókba, akik petárdákkal, elhajított üvegekkel válaszoltak, mire felszólították a tömeget, hogy hagyják el a kormányhivatal (melynek kapuját nem mellesleg tegnap behegesztették) előtti teret. A tüntetők füstgránátot dobtak a rendőrökre, majd feldöntötték a kordon egy részét, mire a rendőrök könnygázzal válaszoltak. A tiltakozók a kormányhivatal előtt petárdákat robbantottak, volt, aki könnyebben megsérült, s időközben az első őrizetbe vételekre is sor került.

A Topky.sk információi szerint a tiltakozók egy része a kormányhivatal előtt fokozódó feszültség miatt visszavonult az elnöki palota elé, mivel a Hodža téren a radikális csoportok összpontosultak, gyakorlatilag megbénítva a belváros közlekedését. Itt Milan Mazurek, a ĽSNS képviselője a kormány ellen hangolta a tömeget, az államfőt pedig arra szólította fel, tegyen a kormány általa elnyomónak nevezett intézkedései ellen.

(...)

„A kormány egyre több ember demokratikus jogait sérti meg. A kormánypártok egykor tüntetéseket szerveztek, támogatták a tüntetőket, ma pedig megtiltják, hogy az emberek tiltakozzanak. Megakadályozza, hogy véleményt nyilvánítsanak. Fenyegeti, sőt más kategóriába sorolja őket“ – mondta Pellegrini, majd hozzátette, hogy Igor Matovič kormánya értelmetlenül tartja érvényben a gyülekezést tiltó szabályokat és a veszélyhelyzetet, mivel feltehetően fél az emberektől.

A nap folyamán a főváros mellett az ország több városában is tartanak tüntetéseket, így Kassán, Besztercebányán, sőt Komáromban is.

 

Felvidék.ma

Borítókép: webnoviny.sk

Új hozzászólás

Forrás neve
Felvidék.ma