NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a Magyar Honvédség

Kovácsi Sándor írta 2020. 11. 19., cs - 18:36 időpontban

NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség - jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága. A korszerű rövid, illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerek szolgálatba állításával a haderő 21. századi színvonalon nyeri vissza azt az oltalmazási képességét, amelyet a rendszerváltás utáni leépítésekkel vesztett el – írják a közleményben.

Magyarország légterének védelmében kulcsszerepet játszanak azok a korszerű, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek, melyeket 2023-től kap meg a honvédség. Történelmi lépésről van szó, hiszen a magyar légvédelem mintegy négy évtizede nem esett át ilyen arányú fejlesztésen. A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk...

– nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Nagyjából tavaly február óta pletykálnak arról, hogy NASAMS-rendszer beszerzéséről tárgyal Magyarország, azt, hogy rakétavédelmi rendszer beszerzését tervezi Magyarország, Benkő Tibor honvédelmi miniszter májusban ismertette. A NASAMS-rendszer beszerzésének tényéről újabb megerősítést jelentett az, amikor az amerikai kongresszus engedélyt adott arra, hogy az Egyesült Államok nagy mennyiségben adjon el Magyarországnak AMRAAM-ER rakétákat. A rakéták beszerzéséről kötött hivatalos megállapodást – melynek értéke mintegy 1 milliárd dollár -, idén augusztusban jelentette be az amerikai nagykövetség. Az AMRAAM-ER – akár a NASAMS – a Raytheon és a Kongsberg közös fejesztése.

Az 1976 óta szolgálatban álló, most leváltandó szovjet Kub komplexumokhoz képest az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma, azaz a légvédelem harci lehetősége – olvasható a kormánybiztos titkárságának közleményében. A NASAMS ezen túlmenően olyan légi támadó eszközökkel – például pilóta nélküli repülőgépek (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépek – is fel tudja venni a küzdelmet, amelyekkel szemben a honi légvédelem eddig nem, vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett. A drónok elleni védekezés számos haditechnikai és stratégiai döntéshozónál előtérbe került a nemrég lezárult Hegyi-Karabah konfliktusnak köszönhetően, mely során bebizonyosodott, hogy a robotrepülőgépek jelentős pusztítást képesek végbevinni olyan hadszíntereken, melyek nincsenek ellátva megfelelő drónvédelmi képességgel. A légvédelmi rendszer egyébként statikusan is üzemeltethető, de járműre szerelve hordozható is. 15 ország használja a világon a Raytheon és a Kongsberg légvédelmi megoldását.

A NASAMS-rendszer megvásárlása a második jelentős haditechnikai beszerzési hír a héten, a védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos titkársága kedden jelentette be, hogy KC-390-es sugárhajtású, rámpás szállítógépeket szerez be Magyarország.

 

Portfolió; MTI nyomán

Online Videó
The name of the author/owner
World Military In Action

Új hozzászólás