Bocskor Andrea felkerült az “Ukrajna ellenségeit” listázó nacionalista szervezet honlapjára

Wertheim László írta 2020. 12. 13., v - 21:07 időpontban

Felkerült az “Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő. A képviselőről szombaton a honlapon a személyes adatoknál nevét, születési dátumát és helyét jelölték meg, utóbbinál Kárpátalját, azon belül Beregszászt.

A Mirotvorec honlap a kezdetekben még csak azoknak a személyeknek az adatait tette közzé, akik közvetlenül szerepet játszottak a Krím félsziget Oroszország által 2014-ben végrehajtott elcsatolásában, továbbá akik fegyveresen részt vesznek a Donyec-medencei konfliktusban az ukrán hadsereggel szemben, vagy együttműködnek a szakadár fegyveres erőkkel. Később már más olyan személyek adatait is elkezdték az oldalon közzétenni, akik a szervezet értékelése szerint “Ukrajna szuverenitását és területei egységét sértő bűntett, illetve jogsértés jegyeit hordozó” cselekményt követtek el.

Bocskor Andrea felkerült az “Ukrajna ellenségeit” listázó nacionalista szervezet honlapjára

2018-ban a szervezet a kettős, magyar-ukrán állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok nevét és címét is elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába. Október elejére a listára felkerült több mint háromszáz kárpátaljai magyar neve, és néhány napra rá több vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a beregszászi járásban.

Adatbázisukba bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter neve is. Róla azt állították, hogy “támadást intézett Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen”, beavatkozott az ország belügyeibe, szította és támogatta a szakadár törekvéseket Ukrajnában.

Bocskor Andrea nyílt és durva megfenyegetése kapcsán felháborodásának és mélységes aggodalmának adott hangot a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja az Európai Parlament elnökéhez intézett levélben.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja levélben fordult David Sassolihoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez annak kapcsán, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó szélsőséges jobboldali csoportosulás, a Mirotvorec (Béketeremtő) „halállistájára”. A képviselőcsoport azt kéri, hogy az EP fejezze ki szolidaritását a megtámadott képviselővel, illetve szólítsa fel Ukrajnát, hogy az ukrán hatóságok akadályozzanak meg minden ilyen fenyegetést, uszítást és gyűlöletkeltést az európai parlamenti képviselők, valamint az ukrajnai magyar közösség tagjai ellen.

Deutsch Tamás a Fidesz–KDNP delegáció vezetőjeként David Sassolihoz írt levelében felhívja az elnök figyelmét, hogy Bocskor Andrea 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek és a magyar néppárti delegációnak, és a képviselő asszony kárpátaljaiként az Ukrajnában élő magyarokat is képviseli. Bocskor Andrea közelről követte az ukrajnai eseményeket, és gyakran szóvá tette az ott élő magyarok kisebbségjogainak korlátozását.

Nemrégiben határozottan kiállt azokkal a durva támadásokkal szemben, amelyeket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mondvacsinált okokra hivatkozva követett el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és annak vezetőjével, illetve más kárpátaljai magyar szervezetekkel szemben. Ezeket a támadásokat politikai nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek minősítette, amelyek súlyosan fenyegetik a kisebbségi szervezeteket.

 

Források: MTI; fidesz-eu.hu

Hozzászólások

A tetvek niatt ne keseredjen el Képviselő Asszony! Remélem, megélem, hogy visszacsatoljuk még Kárpátalját a Magyar Hazához!

Új hozzászólás