Rutube-ra vállt Oroszország

Wertheim László írta 2020. 12. 30., sze - 18:04 időpontban

Nemzeti alternatívát hívna életre az orosz médiahatóság. Szerintük erre azért van szükség, mert az amerikai videómegosztó-óriás cenzúrát alkalmaz. Nem csak korlátozná a YouTube-ot, hanem orosz alternatívát is adna a médiahatóság, a Roszkomnadzor. December 23-án nemcsak az „idegen ügynökökre” vonatkozó, hanem az internet korlátozásáról szóló törvényt is átvitték az orosz parlament alsóházán. A módosító elsősorban a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot korlátozná. A Roszkomnadzor korlátozhatja vagy blokkolhatja az olyan internetes csatornákat vagy kiadványokat, ahol "diszkriminálják az orosz médiát".

Rutube néven indítaná el az amerikai videómegosztó orosz versenytársát a médiahatóság. A Roszkomnadzor elismeri, hogy "közvetlen versenytársának hiánya miatt Oroszországban a YouTube továbbra is pótolhatatlan". Ugyanakkor szerintük a YouTube cenzúrázza a tartalmat, ezért szükség van egy alternatívára, amely csökkentené az oroszok függőségét a külföldi közösségi oldalaktól.

A médiaszabályozó a Rutube-ban látja a jövőt, a streaming oldal 100%-os részesedését az állami irányítású földgázipari óriás leányvállalata, a Gazprom Media szerezte meg. A Gazprom Media Oroszország vezető médiacége, több televíziós csatornát, rádióállomást és újságot is tulajdonol.

A médiahatóság éppen azon a napon jelentette be a hírt, amikor az orosz büntetésvégrehajtás ultimátumot adott a megmérgezett Kreml-kritikus aktivistának, Alekszej Navalnijnak. A politikus jól kihasználta a YouTube lehetőségeit a tájékoztatásra, az önmagukat leleplező FSZB-s ügynökkel történt beszélgetést is itt osztotta meg, és a videót több mint 20 millióan látták már.

Új hozzászólás

Forrás neve
Szabad Euróla