Az egy éven át tartó ünnepségsorozat

Szőnyi Balázs írta 2020. 12. 31., cs - 08:54 időpontban

1895. december 31-én éjfélkor a magyar államiság 1000. évének emlékére egy éven át tartó ünnepségsorozat kezdődött. 

Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezeréves évfordulóját. A képviselőház 1896. április 21-én ünnepélyes ülésen tárgyalta és egybehangzóan elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely az ezredéves ünnepet törvénykönyvbe iktatja, s a törvényt az 1896. június 8-ai ünnepélyes ülésen felolvastatni, az új országházban kőbe vésni rendeli.

1895. december 31-én éjfélkor Magyarország egész területén egyszerre megkondultak a harangok. Megkezdődött az egy esztendőn át tartó ünnepségsorozat, amellyel a magyarság állama fönnállásának 1000. évfordulóját köszöntötte. A viszontagságokkal teli, véráldozatokban és alkotómunkában gazdag évezred jogos büszkeséggel töltötte el a nemzetet. Elcsitultak a pártpolitikai és társadalmi küzdelmek is, csak a nemzetiségiek vezetői tiltakoztak a magyar egyeduralom megnyilatkozása ellen.

Az egy éven át tartó ünnepségsorozat
Kép forrása: Vasárnapi Ujság 43. évf. 1. sz. (1896.január 5.)

Különösen szép eredményeket könyvelhetett el az ünneplők nemzedéke. A kiegyezést követő három évtized alatt a feudalizmusból kilépett Magyarország modern európai állammá vált, szívében a világvárossá növekedett Budapesttel a fejlett nyugati országokhoz való teljes fölzárkózás küszöbére érkezett.

 

Források: wikipedia; PaprikaBlog.

Új hozzászólás