Boldog békés új évet...

Zetényi-Csukás… írta 2020. 12. 31., cs - 10:19 időpontban

Az elmúló év utolsó napján minden ember nagy reménnyel van a következő esztendő felé, miközben értékel és számot vet az eljövendő sorsa elé. Azonban vannak értékek, amelyek nem változnak, nem változhatnak, amelyek állandók.

Ezekről a gondolatokról szeretne szólni az alábbi szerény írás:

Erdély havasain újszülött gyermekednek énekeltem, megidéztem előtted a csordásbojtárt, eléd hoztam a számadó juhászt s mindenkoron a magyar paraszt becsületét hirdettem. Tordasról, a székely öreglegényről meséltem, de nem bírtam soha elfeledni a derék Kadán vitézt.

Kotogu gyönyörű barna kun orcáját és a magyar leányok szépségét dicsértem, míg Horthy Miklós, Széchenyi és Rákóczi érzéseivel voltam rokon.

Vadászpilótákat éltettem, miközben magam is repültem, szavaimban Herczeg Ferenc, Jókai, vagy Wass Albert mindig velem volt. Kabarokat, palócokat szólítottam, besenyőknek regét mondtam, jászoknak hirdettem az avarok s Baján kagán méltóságos tiszteletét. Atilla nagykirály becses hírét vittem Belső-Mongóliába, s Ordoszban Árpád vezér ezüst-piros zászlaját lobogtathattam.

Székelyeket méltattam a sírig, miközben magam is székellyé lettem. Állítottam emléktáblákat és szobrokat. Hősöknek fontam koszorút, s miközben a könyveket írtam, előadásokat tartottam, tőled tanultam, hogy taníthassalak.

Ott voltam veled a pozsonyi síkon, vad tatárt kergettem s gaz töröknek Kenyérmezőn, érted vehettem fejét. Talpas kuruc voltam, amikor kurucnak kellett lennem, büszke magyar nemes, ha úgy kellett legyen. Világosnál veled sírtam, mint már annyiszor. S nekünk egyformán fájt Trianon!

Én a doni télben érted haltam meg. S a harang mégsem értem, hanem ellenem szólt soká…

Délvidéken a szívem nagyot dobbant, hogy Őrvidéken is meghallották a mieink. Kárpátalján a lelkemet adtam, nemcsak mázsálható könyvadományt. Felvidéken lázasan boldog voltam, csak maradék-honban lettem idegen…

…és én mégis jobban szeretlek minden másnál, gúnyhatáron innen és túl…

Téged, te áldott, téged, te gyönyörű:

MAGYAR HAZÁM!

 

Híved:

Zetényi-Csukás Ferenc

Hozzászólások

Cserr Tünde

2021. 01. 03., v - 15:33

Haza egy van, a lelked, ha magyar, nincs az a határ amely gátat szab, a magyar tettnek, a magyar gondolatnak, a MAGYAR HAZÁNAK.

Új hozzászólás