A románok mostantól börtönnel büntetik a cigányellenességet

Kovácsi Sándor írta 2021. 01. 04., h - 17:37 időpontban

Börtönnel büntetik a cigányellenes megnyilvánulásokat ezentúl Romániában, miután Klaus Iohannis államfő hétfőn kihirdette a tavaly decemberben elfogadott törvényt. A törvénytervezetet közösen terjesztette elő a PSD 16, a kisebbségi frakció 7, valamint az RMDSZ, az USR és a PMP egy-egy törvényhozója.

Indoklásuk szerint a romákkal szembeni előítéletek, a közösség megbélyegzése és kirekesztése, a kettős mérce alkalmazása szükségessé teszi, hogy az – idegengyűlölet büntetéséről szóló – általános rendelkezéseken kívül a cigánysággal szembeni gyűlöletkeltés visszaszorítására és megelőzésére külön jogszabályt hozzanak.

A törvény alapján cigányellenesnek – a romák elleni gyűlölködésnek – minősül minden olyan fizikai vagy szóbeli megnyilvánulás, amely a romák, a roma közösségi és egyházi intézmények, roma vezetők, roma civil szervezetek, roma hagyományok vagy a romani (cigány) nyelv ellen irányul.

A cigányellenesség büntetéséről szóló törvény szinte szó szerint megegyezik azzal a jogszabállyal, amelyet a zsidóellenesség büntetéséről fogadott el Románia 2018 nyarán. A cigányellenesség büntetéséről szóló jogszabályt nagy többséggel – egyetlen ellenszavazat, és 20 tartózkodás mellett – szavazta meg tavaly december 15-én a bukaresti képviselőház.

 

MTI nyomán

Borítókép: Daniel Owen

Hozzászólások

Kő Ferenc

2021. 01. 06., sze - 16:52

Na,most már szeretni kell őket még több támogatást nekik,munka semmi csak a segíj .Aki ezt elfogadja az hibbant.

Új hozzászólás