Egy kiváló asszony emlékére!

Zetényi-Csukás… írta 2021. 01. 08., p - 19:29 időpontban

Purgly Magdolna, Horthy Miklós felesége a kamerába néz. Ebben a tekintetben a nő minden szeretete, féltése és gyengéd bája benne van. Emlékek rohanják meg az asszonyt, s emlékei között ott állnak évtizedekkel előbb a hejőbábai Melczer-kúriában, ő a szépségében bimbózó 18 éves lány és egy hófehér egyenruhás jóvágású magyar tengerésztiszt:

Horthy Miklós sorhajóhadnagy, aki lassan kapitány.

Álomrandevú a talján Velence felé, majd az eljegyzést követő Aradon megkötött életre szóló házasság. A férfi 32, a nő 19 tavaszt hagyott maga után, azt mondták róluk, hogy szemet gyönyörködtető pár!

Bálok, estélyek, színház, élvezték az ifjúházasok csodaszép életét. Miklós maga volt a vidámság, Magdolna a boldogság. Majd a négy gyermek megszületése és minden, ami ezzel járt.

Együtt élték meg a csodát.

Azt hiszem, hogy minden házasságot hévvel és lángoló szerelemmel kell megkezdeni, s a tüzet nem szabad hagyni kihunyni! Még a parázsra is kell a szeretet rőzséjéből rakni és akkor életünk végéig kitart a bőséges szeretet. Náluk megtörtént, ezért volt ez a frigy csodaszép.

Magdolna asszonyt nézem a képen.

A boldog nők szépek. Mert szeretik őket. Magdolna asszony szép.

Egy nagyszerű asszony, aki nem csak, nő vagy anya volt, hanem egy igazi női példakép.

Horthy Miklósné jószáshelyi Purgly Magdolna 1959. január 8-án tért meg Teremtőjéhez, és indult el az Égi úton szeretett férje, vitéz nagybányai Horthy Miklós után…

A Jóisten áldja, mind Ő, mind a férje emlékét!

 

Zetényi-Csukás Ferenc

Új hozzászólás