Sin Sity, a valóra vált rémlátomás...

Szőnyi József írta 2021. 01. 08., p - 18:45 időpontban

Akár csak egy évvel ezelőtt vajon mit gondoltatok volna rólam, ha azt mondom, 2021 úgy indul Amerikában, hogy a  Capitólium épületében közvetlen közelről, max. 2 m távolságról célzott lövéssel egy biztonsági szolgálatosnak nevezett állat agyonlő egy fegyvertelen veterán nőt? Bizonyára a bezárt Lipótmező lett volna a legenyhébb javaslat…

Történt ez -. mert sajnos megtörtént – mindazok után, hogy biztonsági erők gyakorlatilag utat nyitnak a több száz fős csőcselék előtt. Felvételek jelentek meg a Capitolium belsejéből, amelyek azt mutatják, ahogyan a rend fenntartói csak bámulják a randalírozókat, sőt egyesek szelfire is kiálltak velük.

Hagyjuk most a politikai összefüggéseket, körülményeket, feltételezéseket, melyek idáig vezették, engedték a történéseket!

Nincs az a forgatókönyv író, rendező, akit ez az elfajult, szabadjára engedett, sőt terelt világ, amelyben élünk, ne volna képes felülírni!

Gondoljunk csak Frank Miller, Robert Rodriquez, Quentin Tarantino  2005 és 2014 – ben készült Sin City és Sin City- ölni tudnál érte sötét, nyomasztó, de zseniális film – rémlátomására, - hát nem ugyanez történik napjaink Amerikájában? Nem szinte szó szerint valósul meg például a második rész Óvárosa, amit ku.. rossz lányok uralnak és oda rendőr be sem meri tenni a lábát még gyilkolászás esetében sem? Nem ugyanez történt meg a nyáron Seattle Capitol Hill Autonóm Övezet  nevű városrészében?

Sorolhatnánk végeláthatatlanul a néhány éve a mozikban, otthon a foteljainkban borzongva bámult rémségeket, melyek Fine feliratát követően megkönnyebbült érzéssel mentünk ki egy cigire – „mégis csak egy jó világban élünk, nincs itt nagy baj, huh’ kemény volt ez a film…” stb. Emlékszünk még Fertőzésre, a Vírusra és társaira? „Atyaúristen!” kategória volt! Ma? Rosszabb a helyzet, mint ezekben a filmekben volt!

Hova jutottunk mára, hova jutott ez a világ, hova juttattak bennünket? Már fel sem kapjuk a fejünket, már napi rutin a film helyett valóságban látni, olvasni, hallani a nem is olyan régen még félbolond rendezők agymenésének cimkézett történéseket felülíró eseményeket!

Hova jutunk így?

Elmegyünk időnként moziba rémfilmeket nézni, hogy megnyugodjunk kissé,,,,,,?

 

Szőnyi József

Új hozzászólás