Amikor a föld emberétől is csak tanulok

Zetényi-Csukás… írta 2021. 01. 10., v - 19:10 időpontban

Az idős, kunsági parasztember nagyot szítt a pipájából és egyenesen a szemembe mondta:

-Tudod Fiam, máma az embörök kábelen kapják a tudást, mög a mozgóképet. Bambulják a TV-ét és elhiszik, hogy ők is a sorozatok szereplői, képzeletük a képek által messzi országokba száll, de nem ismerik föl benne a becsapást.

Az internet meg az a fránya Facebook kábelen jön és a Google lett a lexikon. Nem tudják, hogy a papírra írott betű az igazi tudomány. 

A virtuális gyorsan szerzett tudás olyan gyorsan elszáll, mint a madár. 

A könyvet a nap fényénél, de egy szál gyertya mellett is olvashatja, aki akarja…és tudod Öcsém, ha elvágnám azt a kábelt a bicsakommal, akkor a faluból mindenki összeszaladna!

Erősebb isten lött az, mint a személyes beszéd, erősebb isten, mint a valóság. A TV-ben is beszélnek a nagyurak mindenről, csak arról nem, amiről köll! A lényeg veszik el mindenünnen. Aszondják, hogy ez a lári-fári témaság kell a népnek, de hazudnak, mert a nép azt a rizsát öszi, amit adnak néki. A valódi értéket mög nem adják nekik, mert akkor mögokosodnának, oszt bajba kerűne a sok uraság…

Ahogyan abbahagyta az Öreg a mondandóját, én csak néztem magam elé. Honnan jön belőle ennyi derék bölcsesség? Honnan a legtisztább tudás, honnan ez a letisztult tudomány?

Választ adni sehogyan sem tudtam, ezért  szelíden átfogtam a vállát és egyetlen szippantásra elkértem a pipáját.

 

Zetényi-Csukás Ferenc

Hozzászólások

Gonda Péter Pál

2021. 01. 12., k - 09:54

Kedves Ferenc !

Mindig élvezettel olvasom írásaid.
Ha már, sajnos személyesen nem is találkozom veled a H.M.T., eseményein.

Új hozzászólás