A közműdíjak emelése miatti fejek fognak hullani az ukrán kormányban

Kovácsi Sándor írta 2021. 01. 12., k - 18:05 időpontban

Andrij Novak, az Ukrajnai Közgazdászok Bizottságának elnöke szerint a közműdíjak emelése miatti országos tiltakozó megmozdulások minden bizonnyal személyi változásokhoz fognak vezetni a kormányban, írja a golos.ua. A bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón mondta el, miért mennek utcára tízezer szám az ukrán állampolgárok. Az emberek elkeseredettek, mert a jövedelmük nem teszi lehetővé, hogy kifizessék a megemelt rezsit.

A gazdasági szakértő szerint különálló spontán megmozdulásokról van szó országszerte. A kilátástalan helyzetbe került állampolgárok nem látnak más kiutat, mint az utcákra vonulva útlezárásokkal hangot adni tiltakozásuknak. A nem európai szintű havi jövedelmükből nem tudják biztosítani a megélhetésüket az európai színvonalú árak mellett. Ha ez így folytatódik, annak hatalmas szociális robbanás lesz a vége, vélekedik Andrij Novak.

Elmondta továbbá, hogy minimális minőségű szolgáltatásokért mindaddig maximális árakat fognak fizetni az ukránok, míg az államvezetés nem teremt alapvető szintű rendet az árképzésben. Sajnálatosnak nevezte, hogy a régiókban napok óta zajló tiltakozó megmozdulásokra egyelőre nem reagál a várakozó álláspontra helyezkedett kormány. Bizonyára abban bíznak a vezetők, hogy a tiltakozások maguktól elcsitulnak. Ha tovább nő a feszültség, úgy fogják kiereszteni a gőzt, hogy leváltanak egy-két bűnbaknak kikiáltott minisztert. Viszont a lényegen, az állampolgárokhoz való viszonyuláson ez sem fog változtatni, vélekedik Andrij Novak.

 

Forrás: KárpátHír

Borítókép: 112.ua

Új hozzászólás

Forrás neve
KárpátHír