Európa legnagyobb intermodális terminálja épül Fényeslitkén

Balassa Endre Bálint írta 2021. 01. 14., cs - 06:22 időpontban

Nagyberuházás indul az ország északkeleti csücskében: az ukrán határhoz közel fekvő Fényeslitkén intermodális logisztikai központ építését tervezték. A létesítménynek helyet adó 125 hektáros terület megvásárlását követően meg is kezdték a MÁV 100-as vonala mentén elhelyezkedő létesítmény kivitelezését – derül ki a beruházó sajtóközleményéből.

A fényeslitkei East-West Gate (EWG) intermodális terminál projektjét 22 milliárd forintból finanszírozzák, a fejlesztés Európa első 5G-hálózatot használó, zöld technológiára épülő, vasúti nyomtávváltáson alapuló intermodális kombiterminálja lesz, amely átadását követően elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény lesz a kontinensen.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen jelenleg a terminál alépítményén dolgoznak, valamint a normál vasúti csatlakozást építik ki. A létesítmény próbaüzemének megkezdését 2022 januárjában, míg végleges átadását 2022 első negyedévében tervezik.

A terminál évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni, üzembe helyezésekor pedig 15 ezer négyzetméter raktárterület szolgálja majd ki az ügyfeleket. Egy időben négy, 740 méter hosszú vonatot is tudnak majd kezelni.

A rendelkezésre álló beépítetlen területeken pedig igény esetén további 500 ezer négyzetméter raktárt, összeszerelő- vagy gyártóüzemet lehet létrehozni. A magánberuházást az állam 2,95 milliárd forinttal támogatja.

A terminál az Új Selyemút nyugati kapujaként a keletről érkező áruforgalom számára alternatív lehetőséget kínál Ausztria, Svájc, Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Németország felé. Az EWG megépítése emellett a magyar vállalatok és az Ázsiába irányuló exportforgalom számára is biztosít majd üzleti lehetőségeket.

A társaság a beruházáshoz kapcsolódóan több milliárd forint értékben végez fejlesztéseket a közforgalmú vasúti hálózaton is.

 

Forrás: KárpátHír

Új hozzászólás

Forrás neve
KárpátHír