Román volt-e Mátyás király? Hamarosan kiderül...

Kovácsi Sándor írta 2021. 01. 21., cs - 19:59 időpontban

Hős, dicső múltú nagy királyunk semmiképp nem állhatott rokonságban olyan népcsoporttal, amelyik nem is létezett az ő korában. Még csak a legkissebb lepkefing sem szólt akkor még a román vagy mi népről... Az, hogy leszármazottai közül előfordulhat rokoni szál, az meglehet, mivel sohasem fordult még elő, hogy a nagyszülő örökölte az unokája tulajdonságait, csak fordítva. Persze, ez csak az általunk elfogadott harmadik (nem elírás) dimenziós világunkra értve, ha az újjászületések lehetőségét is figyelmen kívül hagyjuk. Sőt, az amerikai Hubble űrtávcső sem jelzett vissza olyan információt, hogy a vitatott népcsoportról a távoli múltból értékelhető jelek jöttek volna... Hoppá!

Mindennek a tényeknek tükrében most egy történelmi jelentőségű feltárást végzett a Magyarságkutató Intézet Horvátországban, ahol Corvin János és fia, Kristóf maradványait tárták fel a lepoglavai pálos kolostorban.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, a kutatás kezdeményezője és megvalósulásának támogatója a helyszínen tekintette meg a feltárást. A miniszter kiemelte, hogy a leletek segítségével azonosítani lehet Mátyás király csontjait a székesfehérvári osszáriumban.

A sír felnyitásakor egy kis barokk, fából faragott koporsót találtak, amelyen a JOANNES CORVINUS ÉS CHRISTOFORUS CORVINUS feliratok olvashatóak. A csontok és koponyák kiemelése után a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója és munkatársa azonnal megkezdték a munkát. Dezső János, a zágrábi Magyar Kulturális Intézet igazgatója is a helyszínen volt, aki szervezésével segítette a közös horvát-magyar munkát.

Vesna Pascuttini-Juraga, a Varasdi Műemlékvédelmi Hivatal vezetője a Magyarságkutató Intézetnek hangsúlyozta: immár 800 éve összeköti Magyarországot és Horvátországot a közös múlt. Mint mondta, ezzel a projekttel a horvát oldalról segítik Mátyás király azonosítását. A varasdi plébánia képviselője szerint Corvin János sírjának feltárása mérföldkő a magyar-horvát kulturális kapcsolatokban.

Miután a koponyákból és a vázcsontokból mintát vettek, a csontokat visszahelyezték a sírba, majd a lepoglavai pálos kolostor plébánosa újra szentelte a nyughelyet.

Az esemény videós összefoglalóját itt lehet megnézni.

Hozzászólások

Éliás Zsolt András

2021. 01. 21., cs - 20:11

Nem kell ide minta!
Zsigmondot azért hívták vissza, mert anyai ágon magyar királyi vér csordogált benne. Morzsinai Erzsébet meg ősi nemesi családból származott, és nem havasalföldi cigányból. Kettejük légyottjából születet a mi Jánosunk. Ennyi.

Új hozzászólás

Forrás neve
Erdély.ma