Amerika szankcionálja Törökországot is...

Wertheim László írta 2021. 02. 15., h - 20:02 időpontban

Az Egyesült Államok azt akarja elérni, hogy Törökország szerelje le az oroszoktól még 2019-ben vásárolt légvédelmi rakétákat, amelyeket eredetileg NATO célpontok ellen fejlesztettek ki. Az orosz-török rakétaüzlet tovább feszítette az amerikai-török kapcsolatokat, amelyeket a szíriai konfliktus csak tovább bonyolít. Hulusi Akar török védelmi miniszter szerint Törökország hajlandónak mutatkozik felhagyni az Oroszországtól vásárolt SZ-400-as légvédelmi rakétáinak telepítésével, amely miatt az Egyesült Államok szankciókat vetett ki Törökországra – írja az Al Jazeera-ra hivatkozva a Portfólió.

A Bloomberg által idézett két török tisztviselő biztosítani kívánja az általa birtokolt amerikai gyártású fegyverek alkatrészeinek beszerzési csatornáit, egyúttal el akarja kerülni a szankciók okozta gazdasági károkat. A török kormány emellett kiemelten érdekelt abban is, hogy az Egyesült Államok ne támogassa tovább a Kurd Népvédelmi Egységeket (YPG), amelyet Törökország a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) tartozó terrorista szervezetként tart nyilván. Ez jelenleg a legérzékenyebb téma, amely az amerikai-török kapcsolatokat terheli a török védelmi miniszter szerint.

Annak ellenére, hogy a védelmi miniszter az amerikaiakkal való párbeszédet és megegyezést szorgalmazta, Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt hónapban jelezte, hogy újabb egyeztetések várhatóak Oroszországgal további rakéták vásárlásáról.

 

Portfolio nyomán

A borítóképen egy Sz–400 orosz légvédelmi rendszer. Fotó: Vitalij Kuzmin, Vitalykuzmin.net

Új hozzászólás