Nagy port kavart a háborús adatok felfedése

Kovácsi Sándor írta 2021. 02. 22., h - 18:39 időpontban

Jelentős társadalmi érdeklődés övezi az első világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar honosságú katonák adatbázisát, amely tavaly óta a nyilvánosság számára is elérhető – idézte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát a Hiradó.hu.. Németh Szilárd azt is elmondta, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) levéltárosai, hadisírgondozói – Kovács Vilmos parancsnok vezetésével végzett – csaknem évtizedes munkájának eredménye több mint tudományos teljesítmény, a magyar nemzeti emlékezetet erősíti.

Az államtitkár a magyar nemzet nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik A magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban című projektben közreműködtek. Azt üzenték az embereknek: a magyar hősöket fel kell kutatni, meg kell ismerni, meg kell nevezni és feléjük kegyeletteljes tisztelettel kell fordulni - tette hozzá, üdvözölve, hogy az adatbázis közzétételével lehetővé tették a magyar családoknak, hogy megismerjék saját múltjukat.

A mintegy öt hónapja elindított Katonahoseink.militaria.hu oldalnak a múlt hétig negyedmillió használója volt, 123 országból – jelezte az államtitkár, külön kiemelve, hogy a honlapot többségében fiatalok keresték fel. A sajtótájékoztatón bemutatott statisztikai adatok szerint a legnagyobb arányban (33,5 százalék) a 25 és 34 év közöttiek használták az oldalt, másodsorban a 18-24 éves korosztály 27,5 százalékkal, tehát az adatbázis felhasználóinak több mint 60 százaléka 18 és 34 év közötti volt. Az oldalt a legtöbben Magyarországról használták, de Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, az Egyesült Királyságból, Kubából, a Maldív-szigetekről, Pakisztánból is felkeresték.

Az oldal 1 538 818 katona adatait tartalmazta, de a folyamatos kutatások révén azóta már 22 ezer új adatsorral egészült ki.

 

Borítókép: wikipedia.

Hozzászólások

Turak Laszlo

2021. 02. 23., k - 05:46

Temesvaron is van egy par katona sir 48-asok-44-esek es vannak meg felfedezetlenek is pedig tudjuk hogy itt haltak
tisztelettel Laci

Új hozzászólás

Forrás neve
Hiradó.hu