Szövetség néven alakult meg az új egységes felvidéki magyar politikai tömörülés

Balassa Endre Bálint írta 2021. 03. 23., k - 21:16 időpontban

Szövetség (Aliancia) néven, az MKP, a Most-Híd és az Összefogás együttműködésével alakul meg az egységes felvidéki magyar érdekképviseletet megvalósítani hivatott politikai tömörülés. Ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be a három párt elnöke: Forró Krisztián (MKP), Sólymos László (Most-Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás). A tájékoztatón két részben tájékoztatták a sajtó megjelent képviselőit: először államnyelven, majd némi technikai szünet után magyarul is. Abban mindhárom pártelnök megemlékezett rövid beszédében, hogy az egységhez vezető út nem volt egyszerű, mindegyik fél részéről komoly kompromisszumok elfogadására volt szükség.

A tavaly augusztus 20-i szándéknyilatkozat után hosszú tárgyalássorozat indult, s a mai naphoz vezető út egyáltalán nem volt könnyű. Előbb az MKP és a Híd egyezsége született meg, mostanra viszont az egység hármas lett az Összefogással. Az MKP elnöke szerint olyan párt alapjait szeretnék letenni, melyből nyertesként a felvidéki magyar közösség jön ki. A Szövetség tehát nem a cél, hanem csupán eszköz, melynek megmaradásunkat, gyarapodásunkat kell szolgálnia... nos... ígéretekből már tele a padlás... lássunk is már valamit! A felvidéki magyarok helyzete nem a legrózsásabb és ez a drága politikusainknak köszönhető! Időszerű lenne tenni már valamit.

Sólymos László, a Híd elnöke történelmi pillanatként emlegette a mai napot. A 3 párt egyesülésének jelentőségét az 1998-as koalíció létrehozásához hasonlította – aminek a pikantériája az, hogy e koalíciót alig egy évtizeddel később épp a most általa vezetett Most-Híd borította fel, igaz, akkor még Bugár Béla vezénylete alatt.

A Felvidék.ma kérdésére, hogy az új párt számára prioritás lesz-e az autonómia, az önrendelkezés kérdése, Mózes Szabolcs úgy válaszolt: két sarokkő van, az egyik a magyar közösség megmaradása és fejlődése, ennek jogi kereteinek biztosítása – „itt beszélhetünk természetesen az önkormányzatiságról, kisebbségi jogok biztosításáról, nyelvi jogok biztosításáról, kisebbségi törvény elfogadásáról”. A másik alappillér pedig Dél-Szlovákia felzárkóztatása, ami alapvetően gazdasági, szociális, infrastrukturális kérdés.

Új hozzászólás

Forrás neve
Felvidék.ma