India leállította a vakcinaexportot

Kovácsi Sándor írta 2021. 03. 26., p - 19:40 időpontban

Fennakadásokat fog okozni a globális vakcinaellátásban, hogy a világ legnagyobb gyártója, az indiai Serum Institute (SII) felfüggesztette az exportot. Ezt leginkább a szegényebb országok fogják megérezni, ugyanis az SII az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű, a fejlődő országok beoltását célzó programjának a legnagyobb beszállítója - írta az Al Jazeera English.

India mintegy hatvanmillió dózist szállított le a világ mintegy 76 országának, miközben belföldön nagyjából 54 millió oltóanyagot osztott szét saját állampolgárai között. A járvány új hulláma azonban arra késztette az újdelhi kormányt, hogy ideiglenesen, legalább április végéig felfüggessze a vakcinaexportot. A lépés indokolt, ugyanis az SII kapacitásának jelentős részét a külföldi megrendelések teljesítése foglalja le, miközben az ország több államában is vakcinahiány van.

Tetőzi a problémát, hogy egy új típusú, úgynevezett “dupla mutánst” azonosítottak Indiában. Az új variáns két, már korábban azonosított változat tulajdonságait vegyíti magában, de egyelőre nem világos, hogy veszélyesebb lenne az eredeti vírustörzsnél.

India eddig 28 millió adagot szállított le a COVAX-nak, márciusban további 40 millió, áprilisban pedig még ötvenmillió dózisra számított az ENSZ-program. Ez most csúszik, amíg India saját, 1,4 milliárdos lakosságának beoltására összpontosít. A WHO kezdeményezésére létrehozott COVAX nemzetközi program azt tűzte ki célul, hogy az év végéig kétmilliárd dózist osszon szét az alacsony jövedelmű országok között. 

 

Borítókép forrása: Reuters/Francis Mascarenhas

Új hozzászólás