Horthy Miklós kardja

Zetényi-Csukás… írta 2021. 04. 06., k - 20:22 időpontban

Az alábbi írást Dobai Miklósnak (1943-2020) a Horthy Miklós Társaság alapító elnökének emlékére ajánlom.

HORTHY MIKLÓS KARDJA

 

Magyarország egykori kormányzója több kardot is kapott ajándékba az alatt a közel negyedszázad alatt, amíg betöltötte hivatalát. Mégis csak egy kard lógott az oldalán egész regnálása során. Erről a kardról és annak kálváriájáról fog szólni az alábbi történet, amelyből megismerhetünk érdekes személyiségeket, érdekeket és érdektelenségeket. 

Hogy senkit meg ne sértsek, vagy bántsak az események felidézése során - a cselekmény szereplői közül - lesz, akinek csak a monogramja fog szerepelni a teljes neve helyett.

2005 őszén érkezett meg - gyűjtői körökből - az első hallásra lehetetlennek tűnő hír, hogy megkerült a Horthy Miklós 1944. október 16-án elveszett kardja. A tárgyat több helyen bemutatták és nagyon komoly ajánlat (állítólag 10 millió forint) is érkezett rá.

Majd később - már 2006-ban - óriási meglepetésre az egyik budapesti műterem kirakatában bukkant fel a régen keresett kard, a kormányzó díszkardja. Nem is akárhogyan, hiszen a galéria tulajdonosa M. L május 8-i árverés kitűzésével hirdette meg azt, 2.2 millió forintos kikiáltási áron.

Mielőtt tovább lépnénk az eseményekben, magáról a kardról is kell, hogy szót ejtsünk:

A solingeni damaszkolt penge, tűzaranyozott, mívesen cizellált markolat. Teljes hossza 90 cm, a pengéé 75 cm. A fegyver gyönyörű és történelmi jelentőségű.  1920. február 15-én ajándékozták tengerésztisztjei Horthy Miklósnak, a Nemzeti Hadsereg Fővezérének. Ezekkel a szavakkal adta át neki a Gellért Szállóban Reissig Lajos korvett kapitány és kísérete:

„A magyar tengerészeti kar küldöttsége ma megjelent előtted, hogy hálája, szeretete és rendíthetetlen bizalma jeléül ezt a kardot felajánlja neked. Markolatába be van vésve Szent István koronája és a hármas halom, a kettős kereszt, imádott hazánk szent szimbólumai.”

Horthy fővezér meghatottan vette át a fegyvert, amelyet mindig a legnagyobb becsben tartott. Nála volt az 1938-as felvidéki és az 1940-es erdélyi bevonuláson, és utóljára 1944. október 6-án, Koós Miklós altábornagy temetésén jelent meg vele a nyilvánosság előtt.

Visszatérve az alaptörténetre, 2006 áprilisában tudta meg a Horthy-család és a Horthy Miklós Társaság, hogy felbukkant az egykori kormányzó kardja. Furcsa játéka a sorsnak, hogy éppen annak az utcának az egyik galériájában, ahol a kormányzó menyének (Edelsheim-Gyulai Ilona) és unokájának (Horthy István) a pesti lakása volt. Dr. Ádám Katalin a család ügyvédje figyelmeztette a tulajdonost, hogy törvénytelenül jár el, mert a kard a Horthy-leszármazottakat illeti. Miután nem sikerült érdemben megegyezni, a Horthy Miklós Társaság rendőrségi feljelentést tett a rendőrségen, hogy a fegyver visszakerüljön a jogos tulajdonosához.

A rendőrség mire kiérkezett, a kardot már nem találta ott. M. L azt mondta, hogy bevitte azt a Nemzeti Múzeumba, amely május 5-én végre biztonságos helyre került, besorolva a kulturális javak közé.

Itt már azt gondolta volna az ember, hogy a történet szerencsés véget ér, ám május 8-án (a meghirdetett árverés napján) dr. Ádám Katalint azzal hívta fel a múzeum igazgatója, hogy a kardot visszakérte M. L. Mint kiderült, ez jogszerű volt, mert csupán letétbe tette le.

Az aukció színhelyére viszont nem érkezett meg a kard. 

Ekkor jött meg Magyarországra Horthy István (a kormányzó unokája) és egyfajta huszárvágással a kardot a magyar államnak ajándékozta.

Ezzel már mindenki úgy hitte, hogy a dolog rendben van, ám az ajándékot nem fogadta el senki az állam részéről. A Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság képviselője dr. Ádám Katalinnak - mindenki nagy megdöbbenésére - ezt mondta:

„A Horthy Miklós tiszti kard tulajdoni helyzetét álláspontunk szerint a Horthy-örökösöknek kell tisztázni. Amennyiben a Horthy-örökösök bizonyítják, hogy a tiszti kard a jogos tulajdonuk, és lehetőségük van arra, hogy azt az államnak azt jogszerűen elajándékozzák, úgy abban az esetben a KVI haladéktalanul intézkedni fog.”

A Horthy Miklós Társaság és az ügyvédnő minden kapcsolatát felhasználva próbálta visszaszerezni a kardot, míg a rendőrség nyomozott. Megállapították, hogy M. L-hez K. Györgytől jutott el a kard, amit ő még a nyolcvanas években cserélt el F. Lászlóval. F viszont csak arra emlékezett, hogy ajándékba kapta a kardot a hatvanas években, de már nem tudja, hogy kitől.

Kiderült, hogy a fegyvert K. György már 2005-ben megpróbálta eladni, többek között a Hadtörténeti Múzeumnak is. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma többek elmondása szerint 2 millió Ft-ot ígért a kardért, de nem lett egyezség. 

Hosszú hónapok után M. L végül úgy döntött, hogy eladja a Nemzeti Múzeumnak a fegyvert. Úgy tudni, hogy 5-7, 5 millió forintban egyeztek meg…

S, hogy mi lett a kard további története?

No, ez még egy bonyolultabb história!

Érdemes lesz majd elmenni a Nemzeti Múzeumba, megnézni, hogy a kard ki van e állítva a kormányzó egyenruhája és személyes tárgyai között!

 

Zetényi-Csukás Ferenc

A Horthy Miklós Társaság egykori elnöke

 

Források:

- Féderer Ágnes: Kard ki kard! (Népszabadság 2006. augusztus 5-én megjelent száma, 7. oldal).

- Vitéz Csizmadia József: Horthy Miklós díszkardja.

- Pesti Hírlap 1920, február 15.

- A Horthy Miklós Társaság tagjainak elmondása, ill fegyvergyűjtői értekezések.

Hozzászólások

Péter Pál

2021. 04. 07., sze - 10:20

Miért nem csodálkozom ezen a kálvárián.
Kis magyar abszurd, de sajnos valós.
Szomorú

Új hozzászólás