A magyar állam tulajdonába került Erdély legszebb barokk kastélya

Kovácsi Sándor írta 2021. 05. 19., sze - 18:20 időpontban

Az örökös, akinek jogerősen 2012 tavaszán került vissza a birtokába a kommunisták által elkobzott műemléképület, már régóta árulta azt. A hatályos törvények elővásárlási jogot biztosítottak a román államot megtestesítő intézményeknek: a bukaresti Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak.

Miután a kulturális tárca márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet.

Szilágyi Róbert István, a képviselő-testület RMDSZ-es alelnöke azonban hétfőn valósággal leforrázva tudatta a Facebookon, hogy az örökös eladta az orruk elől a kastélyt, ezért jogi útra terelik az ügyet, hogy elővásárlási jogukat érvényesíthessék.

Az örökös, Janicskó András azonban kedden azt közölte, hogy a Szilágy megyei önkormányzat kifutott a határidőből hiszen, miután a művelődésügyi minisztérium lemondott az elővásárlási joga érvényesítéséről (március 12.), a megyei tanácsnak 15 napja lett volna, hogy éljen a sajátjával. Elismerte, hogy március 29-én a megyei önkormányzat elnöke jelezte az elővásárlási szándékát, de ügyvédei szerint a 15 napos határidő alatt az önkormányzatnak határozatot kellett volna hoznia a vásárlási szándék kinyilvánításáról.

Az adásvételi szerződést az új tulajdonossal azután kötötték csak meg, hogy a kastélyvásárlás ügye nem került fel az önkormányzat április 9-i ülésének napirendjére.

Az épületet eredetileg a Kolozsváron bejegyzett, üzleti tanácsadással foglalkozó Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg 800 ezer euró ellenében, de Janicskó András kedden már azt mondta: tudomása van arról, hogy az új tulajdonos már túl is adott a kastélyon. Egyúttal azt is mondta, szeretné, ha a műemléképület felújítását minél hamarabb elkezdenék, és Wesselényi-múzeum működhetne benne.

Ami arra utal, hogy az új tulajdonos kilétéről is tudomása volt, a szerdán kiadott telekkönyvi kivonat szerint ugyanis ez nem más, mint a Manevi Zrt., ami viszont a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozik. Egyszerűbben tehát az új tulajdonos: a magyar állam.

A Manevi Zrt. egyébként korábban Szatmár megyében vásárolt meg két történelmi jelentőségű műemléképületet: a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szállót, és azt a nagykárolyi épületet, amelyből 2014-ben költözött ki a város polgármesteri hivatala.

Szép lassan a magyarok visszavásárolják Erdélyt...

Hozzászólások

Szollár Lajos

2021. 05. 19., sze - 19:56

Gratulálok hogy méltó kézbe került a kastély és nem kell szorongani a megfelelő fenntartásáról és állagmegóbádsról sem. El tudom képzelni hogy mekkora lelki megnyugvás, mekkora öröm a használói ai, a magyarságukat hűen megőrzött igaz lelkü magyaroknak. A jövőbeni munkájukhoz kívánok jó erőt egészséget és Isten áldását.

Nagy öröm, gratulálok ! Csak így tovább! Végre visszakerült a méltó tulajdonoshoz!

Antal Ibolya

2021. 05. 20., cs - 06:32

Méltó kézbe került a kastély,hála lstennek!

Albert Andrea

2021. 05. 20., cs - 10:08

Annak örülök hogy magyar kézbe került, de amit elloptak tőlünk, azért miért kell fizetni?

Pethő Katalin

2021. 05. 20., cs - 12:17

Válasz Albert Andrea üzenetére

Ha maguktól nem adják vissza, akkor kerüljön vásárlással a magyar állam tulajdonába, jobb, mintha széthordanák, vagy hagynák, lepusztulni.

Nagy Zoltán

2021. 05. 20., cs - 14:06

Gratulálok,és helyes,hogy a nagymultú kastélyaink Erdély szerte egyenként a Magyar állam tulajdonába kerül.,aki felüjítja ezeket az épületegyütteseket.Kedves Szilágyi Róbert István úrnak felteszem a kérdést jobb ha romlásba hagyják kastélyainkat ? felhasználják gabonaraktáraknak,gyermekotthonoknak vagy más u.n.haszontalan közintézményeknek,és ezen kersztül a lassú romlásnak leépülésnek ítélve ezen épületeket ? Szilágyi úr,számolta-e össze,hogy hány kastély ment tönkre Erdély szerte amelyek mégiscsak magyar közösségünk történelmi öröksége ?

Prutkay Zoltán

2021. 05. 20., cs - 15:16

Büszke történelmünk egy csodálatos
kastélya ismét az Erdélyi Magyar
Kultúrát fogja hirdetni!
Múltunk és történelmünk egyik
ősi fészke.
Gratulálok a vásárláskor!

Ti akik örültök, megértelek, és egyetértek, csak nehogy még a végén "meglepődjetek"... ha valamellik NER lovagé lesz...

Simon Ferenc

2021. 05. 20., cs - 19:52

Nagyon helyes,hogy a magyar állam vásárolta meg.Csak igy tovább és végül a határt is modositani kell ahogy volt az igazi magyar korona idejében.

Névtelen

2021. 05. 20., cs - 21:52

A magyar lakta területeket szépen, ahogy a csillag megy az égen visszavásárolni, mint ahogy egykor a románok csinálták az Astra és egyéb bankjaikkal...

Új hozzászólás

Forrás neve
KrónikaOnline