A NATO "becsapta" Oroszországot?

Wertheim László írta 2021. 12. 24., p - 09:05 időpontban

A NATO "becsapta" Oroszországot - erősítette meg Putyin évzáró értékelésén. Az 1990-es években a NATO azt ígérte Oroszországnak, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk "egy centimétert sem mozdul kelet felé", de ez "heves" és "szemenszedett" hazugságnak bizonyult - hangsúlyozta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Most nézzék meg, mi történt. Átvertek minket. Erősen. Nyilvánvalóan. A NATO bővül. Lengyelországban vannak. Ott vannak támadó fegyvereik. Erről beszélek..." - magyarázta Putyin.

"Most azt mondják, hogy Ukrajna is az övék lesz. Ez azt jelenti, hogy ott is be fogják vetni a fegyvereiket, még akkor is, ha az hivatalosan nem része a NATO-nak..." - mondta.

Az elnök szerint most az Egyesült Államok vezette blokkon múlik, hogy "azonnal" garanciákkal álljon elő Oroszország számára, ahelyett, hogy "évtizedekig" folyamatosan erről beszélnek. Putyin a Nyugatot is ostorozta, amiért éveken át próbálta aláásni és szétverni országát és kijelentette, hogy a NATO-országoknak ehelyett "szövetségesként kellett volna kezelniük Oroszországot" és "megpróbálni megerősíteni Oroszországot".

Erről a dokumentumról és megállapodásról beszélt pontosan Putyin: 

"A NATO nem fog terjeszkedni kelet felé" - ezt ígérte meg a nyugat Gorbacsovnak a rendszerváltásért, leszerelésért cserébe - derült ki a titkosítás alól feloldott nemzetbiztonsági dokumentumokból!

Az elnök nyilatkozata kevesebb mint egy héttel azután hangzott el, hogy Moszkva két szerződéstervezet formájában javaslatok listáját dobta be Amerikának és az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokknak - szemlézte a VilágHelyzete.

A dokumentumok egy sor biztonsági garanciát tartalmaznak, köztük azt a követelést, hogy a NATO ne terjeszkedjen kelet felé olyan államokba, amelyek korábban a Szovjetunió részei voltak. Aláírásuk esetén az orosz határ közelében korlátozottá válnának a csapatmozgások, és megakadályoznák, hogy rakétákat helyezzenek el a határ közelében. 

 

A borítókép forrása: Reuters.

Új hozzászólás