Magyartalanítás zajlik Kárpátalján

Kovácsi Sándor írta 2023. 01. 18., sze - 07:24 időpontban

A munkácsi vár turulszobrának ledöntése után újabb durva magyarellenes akció zajlik Kárpátalján, érdekes módon ismételten a munkácsi járásban – tudta meg a PestiSrácok.hu. A magyar intézményekről sorra vetetik le a magyar zászlókat és magyar feliratokat. A magyartalanító akciónak áldozatul esett a Munkácsi Futball Akadémia is, amely azért is elképesztő túlkapás, mert a létesítményt, amely nemcsak kárpátaljai magyar, hanem ukrán gyerekeknek is komoly lehetőséget jelent a sport területén való érvényesülésre, a magyar állam építette és magyar szakmai támogatással működik, a kisvárdai Várda Labdarúgó Akadémia társintézményeként, annak szakmai felügyelete alatt.  

A Kárpátalja.net portálon viszont megjelent egy cikk még kedden, a kora esti órákban, amely alátámasztja a PestiSrácok értesüléseit.

A portál azt írja, valamilyen helyi rendeletre hivatkozva kötelezik az intézményvezetőket a zászlók és táblák eltávolítására, csakhogy a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet. A Végrehajtó Bizottság egyik tagja szerint ők sem foglalkoztak a magyar zászlók kérdésével. A PestiSrácok.hu úgy tudja, hogy magyar intézményvezetőket is távolítottak el érdemi indok nélkül. A derceni művelődési ház igazgatóját, valamint a munkácsi magyar középiskola igazgatóját is. 

Még a munkácsi turul minden jogi alap és támogatás nélküli ledöntése utáni balhé sem ült el, a Baloga-klán territóriumában tovább fokozódik a magyarellenesség. Valakiknek – azért fogalmazunk így, mert egyelőre nem tudni, pontosan ki, kik és milyen utasítást adtak a magyar zászlók, feliratok táblák eltávolítására – egy háború kellős közepén az őshonos kisebbség vegzálása a legfontosabb. Teszik ezt ráadásul azzal a magyar kisebbséggel, amelynek anyaországa története legnagyobb humanitárius akciójával segíti éppen Ukrajnát.

A hírportál forrásai egyértelműen a magyarellenes kirohanásaival hírhedtté vált Viktor Balogát és annak fiát, Munkács polgármesterét sejtik a háttérben. Az idősebb Baloga szinte heti szinten sértegeti a magyarokat, és támadja a magyar kormányt. Legutóbb például azt követelte, hogy vonják meg Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai EP-képviselőjének ukrán állampolgárságát.

Először Munkács városában tűntek el a középületekről nemcsak a magyar zászlók, hanem a magyar feliratokat tartalmazó táblák is, majd a folyamat a napokban beindult az egész járásban. Több kistelepülésen is utasításba adták az intézmények vezetőinek, hogy csak az ukrán állam szimbólumai és ukrán nyelvű feliratok maradhatnak. Hogy pontosan milyen jogszabályra hivatkoznak, azt nem tudni. A korábbi nyelvtörvény szerint ugyanis minden olyan településen, ahol egy kisebbség a lakosság legalább 10 százalékát kiteszi, az adott kisebbség anyanyelvén is fel kell tüntetni a feliratokat és biztosítani kell anyanyelvükön az ügyintézést is.

Az egyik legdurvább magyartalanítást éppen ezekben a napokban a munkácsi járás legnagyobb falvában, a Munkácstól 14 kilométerre fekvő Dercenben hajtották végre. Pikáns, hogy a településnek magyar a polgármestere és éppen itt, Dercenben épített a magyar állam 2020-ban több mint 2,5 milliárd forintból futballakadémiát, amely nemcsak a kárpátaljai magyar, hanem az ukrán gyermekek számára is nyitott és komoly előmeneteli lehetőséget, tehetséggondozást nyújt.

Az ominózus futballakadémiát sem kímélték. Bár az épület falán jelentős méretű betűkkel állt a felirat: Munkácsi Futball Akadémia, megszenvedtek  az óriásbetűkkel is és eltüntették az akadémia nevét. Az intézmény weboldalán pedig kizárólag ukrán nyelven tájékozódhatunk. Van ugyan egy rövid, magyar nyelvű bemutatkozó cikk, amelyben kitérnek arra, hogy az akadémiát a magyar állam támogatásából hozták létre, azonban a szöveg ukrán verziójában ez a rész már furcsa módon kimarad.

 

PestiSrácok nyomán;

A borítókép forrása: Varga Béla/MTI.

Új hozzászólás

Forrás neve
PestiSrácok