<> Kultúra | Hungary First

Kultúra

  • Szombaton rendezi meg a második Dunamenti Halfesztivált Mohácson a baranyai város német nemzetiségi önkormányzata, amelyen Magyarország mellett idén Horvátországból várnak halfőző mestereket és szabadidős halászléfőző csapatokat.

  • A tábor közvetlenül a küzdőtér mellett lesz. A küzdőtér egy kb. 80 méter átmérőjű aréna, itt fog zajlani az összes hagyományőrző bemutatója és a nappali programok java. A táborral szemben lesznek a lelátók, így az innen szemlélődőknek a táborral egy lovas nomád népek szálláshelyét bemutató hátteret tudunk adni. A tábor teljesen körbe lesz kerítve.

  • A 2018-as Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen  a hagyományőrző sportok és viadalok  kiemelt szerepet kapnak. Minket magyarokat lovas-nemzetnek is szoktak emlegetni. Nem véletlenül, hiszen a lovas-, és főként a hagyományos lovas sportokban az élen járnak hazánk hagyományőrzői.

  • A közlemény szerint a tavalyi 403 ezer látogatóhoz képest idén mintegy öt százalékkal többen voltak kíváncsiak a programokra. Budapesten több mint 166 ezren, vidéken több mint 255 ezren vettek részt a Múzeumok éjszakája eseményein. Korábban a legmagasabb részvétel 2015-ben volt, 420 ezer látogatóval.

  • Gyerekkorában mindenki hallotta valakitől, hogy az eredetileg Gyermek(!) és családi(!) mesék címen megjelent Grimm-mesék milyen jók és szépek. Az a valaki pedig valószínűleg valaki mástól hallotta. Ha olvasták volna őket, akkor feltűnt volna néhányaknak, hogy ennyi erővel akár OPNI-jegyzőkönyveket is mesélhetnének a gyerekeknek.

  • A templom teljes helyreállítási terve már 1985-ben elkészült, de a munkálatok a berhidai földrengés okán nem kezdődtek el. Végül egy éve, szinte a végső időszakban, a Lechner Tudásközponttól kapott az egyházközség 10 millió forintot, ebből megtörtént a kármentés, a falazat és a vakolat kutatása, részleges feltárása, a szentély ablakait keretező 16-17. századi levélindás festés konzerválása.

  • Böjte Csaba arról beszélt, hogy Kányádi Sándor komolyan vette a maradandó gyümölcs termésére biztató isteni intelmet: irányadó értékeket fogalmazott meg. Alkotó, értékteremtő, békességet és szeretet sugárzó, életigenlő és a gyermekek felé mindig szeretettel forduló egyéniség volt. Ezt is érdemes lenne a költőtől megtanulni - mondta Böjte Csaba.

  • Megvan az a 16 lány, akik közül július 8-án este választják ki azt, aki Magyarországot a Miss World világversenyen képviselheti. A döntőt a Duna Televízió és Duna World csatorna élőben sugározza.

  • Mátyás király közép-európai egységet megteremtve akarta védeni Magyarországot a török, muszlim terjeszkedés ellen - hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden Lendván, a Mátyás király-emlékév keretében nyílt kiállítás megnyitóján.

  • Bizánc bevételének 565. évfordulója alkalmából rendezték Isztambulban az idei év első jelentős harci- és távlövő íjász nemzetközi versenyét, a Hódítók Kupáját.