Megszépül a nagyvázsonyi Kinizsi-vár

HungaryFirst küldte be 2018. 03. 11., v - 15:23 időpontban

A nagyvázsonyi vár turisztikai célú fejlesztése a Nemzeti várprogram keretében valósul meg 1 016 millió forint támogatási összegből, amely európai uniós forrásból áll rendelkezésre – írta sajtóközleményében a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft.  

Megszépül a nagyvázsonyi Kinizsi-vár
A vár napjainkban, fotó: Molnár Sándor /Napló 

Megkezdődött az előkészítés

A fejlesztés célja a vár turisztikai vonzerejének növelése és a Balaton-felvidék egyik kiemelkedő kulturális örökségének megőrzése. A projekt eredményeként a rekonstruált történeti terekben a korabeli életet és a várhoz kapcsolódó legendákat ismerhetik meg a látogatók.

A projekttel kapcsolatos előkészítési munkák megkezdődtek, tervezetten 2020-ban a turisták egy magas színvonalú turisztikai szolgáltatásokat kínáló várat látogathatnak meg.

Nagyszabású fejlesztések országszerte

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram nagyszabású fejlesztése során 20 kastély és 19 vár újul meg: nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. A cél egy olyan egységes, nyugat-európai színvonalú turisztikai csomag létrehozása, amely valóban érdekli a látogatókat.

A programban szereplő helyszínek mindegyikén egységes szolgáltatások várják majd a vendégeket, például ajándékboltok, kávézók, exkluzív rendezvényhelyszínek. A koncepció része olyan közösségi és kulturális terek kialakítása, amelyek különböző művészeti ágakat felölelő programokat kínálnak a látogatóknak.

Életre kelnek a Kinizsi-legendák

A turisztikai fejlesztés fő célja egy, a mai kor igényeinek megfelelő kiállítás kialakítása. A várban az egykori épületek földszinti terei rekonstruálásra kerülnek, az emeleti helyiségei építészeti részletekkel és térrekonstrukciós elemekkel visszaidézhetőek lesznek. A belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített, kortárs elemekkel megformált árkádíves loggián keresztül lehet majd megközelíteni.

Megszépül a nagyvázsonyi Kinizsi-vár
A vár grafikus látványterve, fotó: Búzás Gergely 

A látogatókat vonzó kiállításaiban megtörténik a vártörténet és Kinizsi Pál történelmi személyiségének bemutatása, a Fekete sereg és Kinizsi Pál legendás történeteinek, meséinek interaktív megjelenítése, valamint a női szerepek és a Benigna-legendák megismertetése.

2020-tól várja látogatóit

A 2017. december 13-án megkötött pályázati támogatási szerződéssel rendelkező projekt előkészítése során a régészeti munkák elkezdődtek, a tervezési munkák is elindultak. A rekonstrukciós munkák a jövő évben várhatóak, amelyeket az interaktív és különleges élményt adó kiállítások berendezése követ. A megújult Kinizsi-vár tervezetten 2020-tól várja látogatóit. A projekt megvalósítását a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft. végzi

Hozzászólások

Új hozzászólás