Hallottál már az Európában is egyedülállónak számító szemesi pálos alapkőről és a pálos kolostor életnagyságú szerzetes-szobráról?

HungaryFirst küldte be 2018. 03. 18., v - 23:00 időpontban

Hallottál már az Európában is egyedülállónak számító, szemesi pálos alapkőről? És a pálos kolostor életnagyságú szerzetes-szobráról? Tudtad, hogy Te is segítesz a vizsgálatok, a leletek konzerválási költségeinek fedezésében azzal, ha eljössz megnézni a kiállítást? Ha nem, érdemes tovább olvasni a cikket, mely bemutat egy varázslatos kolostor feltárását...

Január eleje óta a budapesti AVE Kiállítóház ad otthont a Balatonszemes határában, négy esztendeje zajló tanszéki tervásatás legszebb leleteinek. A Mindszent titulusú pálos kolostor földfelszín alatt rejtőző részletei 2014 óta minden évben szolgálnak valamilyen különlegességgel. Ezeket a leleteket és az ásatás folyamatát mutatja be a kamarakiállítás. A belépők árából a szoborfej konzerválását, és a természettudományos vizsgálatokat fedezi majd a kiállító, a Civil Régészeti Alap Egyesület.

Hallottál már az Európában is egyedülállónak számító szemesi pálos alapkőről és a pálos kolostor életnagyságú szerzetes-szobráról?

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok története szervesen kötődik a Balaton térségéhez, számos kolostoruk volt egykoron a tó körül. Ezek közül az egyik legjelentősebb volt a Balatonszemes és Teleki között épült Mindszent kolostor, melynek viszonylag bő okleveles anyagából ismert, hogy "Tóthnak mondott Lökös mester, Raholczai Jakab fia" jelentős adományokat újított meg a remeték számára 1323-ban. A kolostor folyamatos működése és kiterjedt gazdasági tevékenysége a 16. század közepéig nyomon követhető. Az első török pusztítás 1542 nyarán érte a kolostort, de a remeték csak az 1555. évi hadjárat környékén menekültek innen el. Ám a kolostor ekkor még nem pusztult el, 1744-ben "Mindszentek egyháza a szentély kelet felé eső részének kivételével csak itt-ott romos, a falak magasan emelkednek ki, könnyen restaurálható. A sekrestyéhez tartozó torony(!) épségben áll, csak vakolni kell, és a toronysisakot a helyére tenni. A négyszögben épített kolostor romjai szinte mind a négy oldalon embermagasságig érnek, ezeket néhai Hunyadi István az előző években...helyreállíttatta." 

A kolostor azonban nem épült újjá, sőt tégláit a 19-20. században - a Hunyadiak nagylelkűsége folytán - elhordták, részben a balatonszemesi uradalmi építkezésekhez, részben a Hunyadi kegyuraságú szóládi plébánia céljaira. A Pálos rend a valamikori kolostor helyén 2012-ben egy erdei emlékhelyet alakított ki.

14889899_968884873221864_905892802998191505_o.jpg

copy_of_copy_of_dsc08740.JPG

A 2016. évi kutatás talán legizgalmasabb része a templom megtalálása volt. Az előző évekhez hasonlóan folytatták a kutatást dr. Végh András vezetésével, és próbálták behatárolni a kolostor, az udvar és a templom helyét. 2016-ban kiderült, hogy több építési periódusa is volt az épületnek. A kolostor 2016-os ásatása ritka lelettel ajándékozta meg a feltáró régészeket, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékének oktatóit és hallgatóit. Az egykori sekrestye lebontott falai közt az épülettörmelékből egy szerzetes fejét ábrázoló életnagyságú szobor került elő. A "szemesi pálos barát" kissé pufók arcú, feje búbja a kor papi viselete szerint kopaszra borotvált. A fej felett keresztet faragtak ki. A különleges faragvány egykor egy tompaszögű falsarokban, feltehetően templomszentélyben elhelyezett boltozatindító konzol volt.

 

dsc04043.JPG

 

dsc04162.JPG

2017-ben ismét páratlan lelet került elő a júliusi ásatáson, melynek vezetője ismét dr. Végh András volt. A pálos templom szentélyének alapkövét tárták fel a régészek a Barát-dűlőben. A töredéken gót betűkkel írás is olvasható, aminek megfejtése mostani percig várat magára, bár elképzelések szép számmal akadnak. O.S.O.P. - ezek a betűk olvashatóak azon az alapkövön, amelyet a föld rejtett Balatonszemesen. Dr. Végh András ásatásvezető elmondta: a szentély keleti oldalán, a zárófalon egy olyan érdekes kő került elő, amit a szakma se ismert, hogy ilyen létezik. - Egy nagyméretű kockakő volt beépítve a falba, amin 4 betűs felirat van, ezek gótikus betűk, egy O.S.O.P. van rajta rövidítés jelekkel - mondta el az ásatásvezető. Végh András szerint az O.S. a pálos kolostor védőszentjére utalhat, de az O. és P. betűt még rejtély fedi. A feltárások során egy boltozati borda és számos érme került még elő.

A legértékesebb érme egy velencei zecchino (arany dukát). Néhány érme a középkori Ausztria területéről származik, illetve egy darab Aquileia városából. Az érmék többsége a Magyar Királyság területén készült, III. Béla idejétől I. Ferdinánd idejéig találunk vereteket. A legkésőbbi érme I. Ferdinánd 1531-ben vert ezüst dénárja. Különlegesnek számítanak azok az érmek, amelyek valószínűleg a Magyar Királysághoz tartozó Szörényi Bánság területén készültek. A szakemberek többségének véleménye szerint Redwitz Miklós verette ezeket az érméket 1429-1435 között.

p_20171214_143200.jpg

 

p_20171214_161349.jpg

A szemesi anyag, benne a szoborfejjel és az alapkő hiteles másolatával, érmeleletekkel, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének ásatását megidéző szövegekkel, képekkel, filmekkel várja látogatóit a Hajó u. 21. szám alatt, az Operaház háta mögötti sétálóutcán, minden nap 10-21 óráig. A jegyeket 20 óráig lehet megvásárolni a pénztárnál. Megéri elmenni, hiszen olyan leleteket láthat a kedves látogató, amelyek igazi különlegességnek számítanak nem csak Magyarországon, de Európában is. Mindazonáltal segítsünk mindnyájan abban, hogy a vizsgálatok és a konzerválás megtörténjen annak érdekében, hogy ezeket az egyedülálló leleteket még unokáink is láthassák... A kiállítás földszintjén a Sokezret nyilakkal íjász kiállítás látható a Magyar Történelmi Íjász Társaság és a Civil Régészeti Alap Egyesület jóvoltából.

A balatonszemesi Mindszent kolostor feltárásáról készült riportfilm:
Egy pálos szentély alapköve titkokat rejteget - Kapos

Galuska Tünde

Forrás: 
Guzsik Tamás: A pálos rend építészete a középkori Magyarországon, Budapest, 2003.
A PPKE BTK oldala
palosrend.hu
Az éremleletekről Varga Máté, a Rippl-Rónai Múzeum régésze közölt információkat

Képek: Civil Régészeti Alap

 

p_20171214_161313.jpg

 

011_5537_001.jpg

Új hozzászólás