"Avar" lovas sírja a zalaapáti horhosban

HungaryFirst küldte be 2018. 04. 06., p - 21:50 időpontban

A bő márciusi csapadék okozhat néha meglepetéseket is, például amikor emberi koponyát mos ki a talajból a homokos horhosban.

Ez történt ugyanis a múlt héten Zalaapáti hosszúfalui határában, ahol kalandos módon került elő egy avar kori lovas-sír. A történtekről Eke István, a Göcseji Múzeum régésze számolt be a helyszínen. Kiderült az is, a leletmentést némi nem kívánt bonyodalom előzte meg…

– Múlt héten, a Keszthely-Fenékpuszta ásatásunkon sajnos feltörték az egyik kolléganőnk autóját… A helyszínelő rendőrök megemlítették azt is, hogy utánunk Zalaapáti határába vonulnak, mert az erdészektől bejelentés érkezett, hogy a hosszúfalui horhosban a víz egy emberi koponyát mosott ki. Jól jött nekik a velünk való találkozás, mert épp régészt kerestek, aki segítene eldönteni, a rendőrségre tartozik-e az eset, vagy a tudományra – eleveníti fel a múlt szerdai történéseket Eke István. – Átkísértük a rendőröket Zalaapátiba, s mivel egy lókoponyát is találtunk az emberi közelében, azonnal sejthető volt, hogy nem kriminális cselekmény zajlott, hanem egy sír bukkant elő.

"Avar" lovas sírja a zalaapáti horhosban
Bokor Zoltán régésztechnikus, Eke István régész, Takács László régésztechnikus, Simmer Lívia régész, osztályvezető és Samu Zoltán Tamás régésztechnikus a feltárt avar kori lovas-sír mellett. Fotó: Gallai András

Több izgalom is adódott a munka során

Már az első vizsgálódás felszínre hozta az emberi koponyához tartozó állkapcsot, s a ló zabláját. A régészek beszéltek a település polgármesterével, Vincze Tiborral, aki felajánlotta segítségét, s a későbbiekben gépet is biztosított a munkához.

A lelet körüli izgalmak azonban nem fejeződtek be ennyivel. A környéken három tulajdonosnak vannak földterületei, kettő tudott a felfedezésről, a harmadikhoz azonban nem jutott el a hír. Ő pedig éppen múlt hét péntekére időzítette a birtokához vezető, a vízmosástól erősen megviselt horhos rendbetételét. A régészek, értesülve a fejleményről már szinte lemondtak a leletről, ám nagy szerencsére a földmunkák elkerülték az érintett területet.

Ennyi bonyodalmat követően aztán a keszthelyi Balatoni Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum szakemberei hétfőn nekiláttak a sír kibontásának, s estére fel is szedték a precízen dokumentált sírban talált összes csontot és leletet. De mi is bukkant felszínre?

– Avar kori lovas-sírt találtunk, amelyben klasszikus elrendezésben fekszik egymás mellett ló és lovasa – tér a részletekre Eke István. – Az elhunyt térde közé egy edényt illesztettek, amelybe a túlvilági útra szánt ételt tették. Emellett vaskést és bronz övvereteket találtunk a maradványok közt. A ló szerszámzatából a zabla mellett a nyereg csatja és egy kengyel került elő. Az elhunyt vélhetőleg rangosabb személy lehetett, ugyanis nekik járt ki a lovas temetés. Dr. Müller Róbert régész, a korszak szakértője a közép avar korra, a 7-8. századra keltezi a leletet.

"Avar" lovas sírja a zalaapáti horhosban
Ló és lovasa… A férfi jobb combcsontja súlyos törés nyomait viseli Fotó: Gallai András

Egy település temetője lehetett itt

Az emberi csontváz különlegessége, hogy a férfi jobb combcsontján súlyos törés nyomai fedezhetők fel. Annyi megállapítható, hogy nem ez a sérülés végzett vele, hiszen a csont, ha szabálytalanul is, de összeforrt. Az éles szögben megtörő combcsont mellett a térd is deformálódott, valószínűleg erősen biceghetett. A sír nyilván nem egyedüli, temető lehet körülötte. Az avar temetők általában nagy méretűek, több száz sír található bennük. A környéken Kehidakustányban és Zalakomárban például két gazdag temetőt is feltártak.

– Korábban itt nem tudtunk régészeti lelőhelyről, bár a Zala-part több pontján ismerünk avar kori temetőket. Ez a domb nagyon jó stratégiai pontnak számít, tehát nagy valószínűséggel település is lehetett itt, s annak temetőjéből értünk el egy sírt.

A feltárt leletek a megfelelő embertani és állattani vizsgálatokat, valamint a restaurálást követően a Balatoni Múzeum gyűjteményébe kerülnek, s remélhetőleg hamarosan a közönség is megismerkedhet velük.

Magyar Hajnalka

(ZAOL)

 

Új hozzászólás