Évértékelők a jelenlegi és a korábbi miniszterelnöktől

Mákossüti küldte be 2019. 02. 11., h - 09:00 időpontban

Három nap eltéréssel tartotta meg évértékelő beszédét a jelenlegi és a korábbi miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő időpont-választása némileg meglepetés volt, hiszen korábban nem volt jellemző, hogy ugyanazon a héten mondjon ő is évértékelőt, amelyiken Orbán Viktor is elmondja a saját beszédét. A rendkívül közeli időpont azonban kitűnő alkalmat teremt, hogy azon melegében összevessük a két beszédet, annak tartalmát, mondanivalóját, jövőképét, s mindezek ismeretében levonjuk a következtetéseinket.

Mivel Gyurcsány Ferenc írásban is közzétett eszmefuttatásával, valamint évértékelőjével egy hosszabb terjedelmű írásban is foglalkozni kívánunk, így ezúttal csak azt a szikár összevetést tesszük meg, amely az elhangzott beszédek után a két politikus, és személyükön keresztül a két irány között kimutatható. S ha ezt megtesszük, rögvest kiviláglik, miért nyert immár harmadszor is kétharmaddal a nemzeti oldal tavaly, miért nem sikerül az ellenzéknek semmi támogatás-növekedést felmutatnia, s miért nem szabad ezután sem bízni, pláne bizalmat szavazni a jelenlegi ellenzéknek.

Gyurcsány szerint nem vagyunk különleges fajták mi, magyarok, Orbán különleges nemzetről beszél. Gyurcsány a globális kormányzás szükségszerűségét magasztalja (mert szerinte így lesz jobb a világ), Orbán a nemzetek Európáját hirdeti, s mint elhangzott, jottányit sem fog változni a magyar bevándorlás-politika. Gyurcsány a nemzetek eltűnését, a nemzetállamok végét szeretné, Orbán a magyarság százéves magányának végét és egy sikeres, új korszakot kíván. Gyurcsány előrevetíti a globalizmus eredményeként kialakuló hatalmas munkanélküli tömegeket, Orbán teljes foglalkoztatásra törekszik és a szegénység felszámolását tervezi. Gyurcsány beszédében egyetlen szót sem ejt a magyar családokról, Orbán hét pontból álló családpolitikai akciótervet jelent be. Gyurcsány lázadásra szólítja híveit, Orbán békés, gyarapodó magyar jövőt tervez.

Összegezve: Gyurcsány rombolni akar, Orbán építeni.

Bármelyik tételt vizsgáljuk külön-külön, vagy akár együtt, látható, hogy grandiózus a különbség. Mondani sem kell, Orbán javára.

Kovács Attila; Magyar Fórum

A borítókép illusztráció, forrása: 168ora.hu

Új hozzászólás