Barlangrajzokat találtak Horvátországban

HungaryFirst küldte be 2019. 04. 13., szo - 10:02 időpontban

Nyugat-Európa területén számos barlangrajz ismert, a Balkánon azonban nem találtak még hasonló korú leletet. A horvátországi alkotáson egy bölény és egy kőszáli kecske látható. A felfedezés igen jelentős, hiszen a régióban eddig még nem is találtak barlangrajzokat.- számol be a Live Science.

Barlangrajzokat találtak Horvátországban
Fotó: A. Ruiz-Redondo

A leletek a Romualdova Pećina barlangban kerültek elő, az üreg 110 méter mély. Mivel annak idején az éghajlat hűvösebb volt, a tengerszint pedig alacsonyabb, a barlangból egy termékeny területre lehetett rálátni. Aitor Ruiz-Redondo, a Southamptoni Egyetem munkatársa és az alkotásokat feltáró csapat vezetője egy francia támogatású projekt keretében kezdte el keresni a térség sziklarajzait. A szakértő és csapata több mint 60, őskorban lakott barlangot vizsgált meg az egykori Jugoszlávia területén.

Az azonosított rajzok nincsenek jó állapotban, a 19. században és a 20. század elején is megrongálták őket, egészen mostanáig pedig nem védték a helyszínt. Éppen ezért a kutatók nem tudták pontosan megállapítani, hogy eredetileg mennyi ábra lehetett a barlang falán. Hasonló módon az ábrák kora sem biztos, a becslések alapján 31-34 ezer évesek lehetnek, a festés alatti szénréteg azonban 17 ezer éves. A csapat bízik benne, hogy a barlangrajzok tanulmányozásával jobban megérthetik a régió korabeli lakóinak életét.

 

ng.hu

Új hozzászólás