Magyar pénzből fejlesztik az erdélyi mezőgazdaságot

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 30., cs - 06:16 időpontban

A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Maros megyei Sáromberkén (Dumbravioara). Az államtitkár az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján közölte, hogy a gazdaságfejlesztő programot Erdélyben végrehajtó Pro Economica Alapítvány hirdeti meg a székelyföldi kis összegű vissza nem térítendő támogatások programját, amellyel a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre.

A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő 2 évben nagyjából 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. Ez megváltoztathatja ezt a térséget – jelentette ki az államtitkár. Magyar Levente elmondta, hogy a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak

  • tenyészállatok vásárlására,

  • ültetvények megvalósítására,

  • eszközök beszerzésére.

A program csatlakozik a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjához, amelyben a térségben több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül. Minden esély megvan arra, hogy aki pályázik, meg is kapja a támogatást – mondta Magyar Levente.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a következő évek a versenyről, a mezőgazdasági versenyről fognak szólni. Ebben azonban nem egymást kell legyőzni, hanem a feleknek együtt kell működniük, hogy mindenkinek bejöhessen a számítása. Az RMDSZ elnöke kijelentette, hogy a magyar gazdaságfejlesztési program új munkahelyeket hoz létre, növeli a termelők versenyképességét, és általa el lehet jutni azokra a piacokra, ahol értékesíthető a megtermelt áru.

Az AgroMania mezőgazdasági vásárt első alkalommal szervezte meg a Pro Economica Alapítvány és a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET). A rendezvény keretében a gazdálkodók az általuk felhasználható eszközöket gyártó, forgalmazó cégekkel találkozhatnak, és arra is lehetőséget teremt, hogy a gazdák szakmai előadásokat hallgassanak meg.

 

A borítókép illusztráció!

Új hozzászólás