A Magyar Honvédség F—35-ösökre cserélheti a Gripen vadászrepülőgépeket

HungaryFirst küldte be 2019. 06. 07., p - 18:49 időpontban

Dinamikusan növekszik jövőre is a honvédelem költségvetési támogatása, a kormány javaslatában szereplő százmilliárdos többlet még tovább is bővülhet. Közben a nyugati sajtóban újra felröppent, hogy a Magyar Honvédség F—35-ösökre cserélheti a Gripen vadászrepülőgépeket.

Jövőre több mint százmilliárddal emelkedhet, azaz 616 milliárd forintot tehet ki a honvédelmi költségvetés a kormány javaslata szerint. A büdzsé tervezetében kiemelték: a további gyarapodás legfontosabb előfeltétele a biztonság, ezért a honvédelemmel és a közbiztonsággal kapcsolatos kiadások még nagyobb hangsúlyt kapnak a jövő évi költségvetésben.

Az előterjesztés szerint a honvédelmi tárca jövőre az MH Egészségügyi Központjánál 30 mil­liárdos bevétellel is számol. A büdzsé tervezete azt is rögzíti, hogy a honvédelmi célra feleslegessé vált hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és anyagok értékesítéséből 39 milliárd forint bevételre is szert tehet a minisztérium.

Ezt, ahogy az elmúlt években, úgy 2020-ban is a Magyar Honvédség technikai modernizációjára, a technikai eszközök fenntartására és javítására, képesség- és hadfelszerelés-fejlesztésre, valamint az értékesítési eljárások során felmerült kiadások fedezetére használhatja fel.

Ami a fejlesztéseket illeti, az Ország­gyűlés által megszavazott büdzsén felül további forrásokhoz is juthat a központi költségvetésből a Magyar Honvédség. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének április 10-i elnökségi munkaértekezletén tartott előadásában úgy fogalmazott: Magyarország a fejlesztések tekintetében már a tizedik helyre ugrott a korábbi utolsó előtti helyről a NATO-n belül, mert – a szövetség ajánlásának szellemében – a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében a honvédelmi költségvetés több mint húsz százalékát fordítja modernizációra.

 

Az eredeti, teljes cikk: Baranyai Gábor; Magyar Nemzet

Új hozzászólás