Régen mit használtak gyomirtó helyett?

HungaryFirst küldte be 2019. 06. 25., k - 04:50 időpontban

Mert, ugye pár tíz évvel ezelőtt még egyszerűen nem volt, de legalábbis háztájiban biztos nem használták. Sokan még ma sem, csak ha nagyon muszáj.

A régi parasztok azt mondják, hogy a gyomirtó a lusta ember kapája. Ebből adódik, hogy a legfontosabb dolog a kert földjének állandó művelése kapával. Meg hát a gyomot is hasznosították, a baromfiak kedvvel eszegették még abban az időszakban is, amikor a földre nem engedték ki őket, mert kicsi volt, sérülékeny a növény, vagy egyszerűen olyan vetemény volt, amit a tyúk is szívesen csemegézik. Egy kosárra valót pillanat alatt össze lehetett gyűjteni, a baromfi is örült neki, és a kert is... :)

Régen mit használtak gyomirtó helyett?
Munka a földeken

A kapálás régen mindennapos munka volt, a parasztok azt mondták, hogy állandóan lehet egy kiskertben is munkát találni. Ha eső jött, akkor azért lazították a földet, hogy könnyebben hasznosítsa majd a vizet a talaj. Ha elment az eső, és a föld teteje már engedte, hogy rámenjenek, akkor meg azért, hogy levegőzhessen a föld, ne száradjon kemény kéreggé a teteje. Így gyorsabban is nőtt a növény, ráadásul a gaz is pusztult minden alkalommal. 

Nagyobb táblákat is megkapáltak ha kellett, nem hajolgatva, mert úgy nem lehet bírni. A jó testtartás kapálásnál a szinte álló helyzet, és nem keményen markolni a kapa nyelet, mert akkor a tenyér pillanat alatt hólyagos lesz...

Ha pedig nem bírtak már vele, akkor jött a húzatás. Vagy lóval, vagy tehénnel, kinek mije volt. Ha nem volt, akkor meg volt a szomszédnak, oda-vissza kapok alapon. 

A parasztok nem ijedtek meg a tűző napon való munkától sem, sokszor kimentek a földre nagy melegben - mondván: ilyenkor pusztul a gaz. Persze ők is tudták, hogy a hajnalban kikapált gaz is pusztul ugyanolyan gyorsan, de ha felgyűlt a munka, akkor valami magyarázatot mégis csak találni kellett.

De amúgy meg volt nekik egy nagyon ügyes, élelmes segédcsapatuk is erre a műveletre, akik ősszel megalapozták azt, hogy amennyire lehet kevés gaz szaporulat legyen.

Régen mit használtak gyomirtó helyett?
Falusi ház az 1900-as évek derekán

Ők voltak a baromfiak, főleg a tyúkok. Amint meg volt a betakarítás kiengedték őket a földekre. Semmi más nem kellett napközben nekik, csak egy kis víz, hűvös helyen. Ők aztán elvégezték azt a munkát, amit majd következő nyáron vegyszerrel kellene. Összeszedték a kártevőket, bogarakat, hernyókat, és mindent, ami nekik kellemes. És ott voltak a magvak, melyek nagy részéből a gaz következő generációja kelt volna. Azt is felkapirgálták, elfogyasztották. A tyúkok jól tojtak tőle, a gazdának következő évben kevesebb volt a munkája, a föld pedig jól járt, mert lakmározás közben még trágyát is kapott.

 

Fotó: Fortepan - Berényi Márta 

A szöveg forrása: retrograd2018.blogspot.com

Új hozzászólás