Ausztria első európai országként tiltotta be a glifozát gyomirtót!

HungaryFirst küldte be 2019. 07. 11., cs - 16:31 időpontban

Ausztria a Bayer-Monsanto által gyártott hírhedt Roundup gyomirtó fő összetevője, a glifozát betiltása mellett szavazott első uniós országként, amely PR katasztrófát okozott a problémás német cég számára.

A növényi méreg rákkeltő hatására vonatkozó tudományos bizonyítékok egyre sokasodnak. A mi felelősségünk, hogy kitiltsuk ezt a mérget a környezetünkből...

- mondta a szociáldemokrata párt vezetője, Pamela Rendi-Wagner egy keddi nyilatkozatában.

Az állásfoglalást a pártja, a jobboldali Szabadság Párt és a liberális Neos Párt együttműködésével hagyták jóvá, és csak Alexander van der Bellen szövetségi elnöknek, korábbi Zöld Párti vezetőnek az aláírására vár, hacsak a parlament felső háza nem gördít elé akadályt.

Az EU és a világ többi országa számára modellként akarunk szolgálni...

- mondta Erwin Preiner, egy másik szociáldemokrata képviselő, aki a tiltás bevezetésén dolgozott.

Ausztria sokkal inkább elfogadta a biogazdálkodást, mint bármely más európai ország - a mezőgazdasági területek közel negyede organikus -, tehát nem egy jelentős piac a glifozát alapú növényvédőszerek számára, hiszen mindössze néhány száz tonna kerül felhasználásra évente.

Míg a tilalom minimális közvetlen hatást gyakorol a Bayer eladásaira, a német cég a szomszédos országok hasonló lépésétől tart, amely a legfontosabb gyomirtó értékesítésének csökkenését vonhatja maga után, ami valószínűleg komoly fejfájást okoz a Bayer főhadiszállásán.

Ausztria Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztériuma azt állítja, hogy a glifozát teljes betiltása sérti az uniós jogot, mivel a vegyi anyag értékesítését az Európai Unió 2022-ig jóváhagyta, de a törvényjavaslat támogatói rámutattak arra, hogy az egyes országok más vegyi anyagokat tiltottak be, ami feljogosítja Ausztriát is a hasonló lépésekre.
 


Franciaország az év elején tiltotta be a Roundup Pro 360-at, amely a Monsanto egyik népszerű glifozát gyomirtója, és Emmanuel Macron elnök ígéretet tett arra, hogy három éven belül fokozatosan megszüntetik a glifozát használatát.

A glifozát alapú növényvédő szerekre vonatkozó nemzeti tilalmak, illetve azok használatára vonatkozó korlátozások lehetségesek...

- nyilatkozta az Európai Bizottság 2016-ban, megerősítve, hogy "az EU államoknak nem kell az Európai Bizottság mögé bújniuk," hogy eldöntsék, hogy tiltják-e vagy sem egy adott gyomirtó készítmény alkalmazását.

A Bayer növénytermesztési egységének szóvivője elítélte a határozatot, mint ami "ellentétes a kötelező jogi és eljárási követelményekkel és tudományos érveléssel".

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége 2015-ben "valószínűleg emberi rákkeltő" anyagként osztályozta az anyagot. Míg egyes szabályozók, köztük az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége nem értenek egyet, ugyanakkor olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, amelyek úgy tűnik alátámasztják, hogy a Monsanto "foglyul ejtette" az ügynökséget, beleértve az EPA tudósait, akinek e-mailjeiből kiderült, hogy a Monsantotól kérnek útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet minimalizálni a rákos megbetegedéseket a Roundupnak kitett laboratóriumi állatok esetében.
 


A helyi amerikai hatóságok, köztük New York és Los Angeles, betiltották a glifozát használatát a közparkokban, és Kalifornia 2017-ben a kémiai anyagot hozzáadta az ismert rákkeltő anyagok listájához.

A Bayer részvényeinek ára a múlt hónapban hétéves mélypontra zuhant, miután egy kaliforniai bíróság 2 milliárd dollárt ítélt meg egy párnak, miután beperelték a társaságot, ami a harmadik non-Hodgkin limfómás eset, amikor a Monsanto Roundup növényvédő szerét tették felelőssé a rák kialakulásáért.

Jelenleg több mint 13000 peres eljárás folyik a Bayer ellen, ami valószínűleg még tovább csökkenti a cég vagyonát, és visszamenőlegesen megkérdőjelezi a tavalyi döntést, amikor 63 milliárd dollárért megvásárolta a Monsanto agrokémiai óriást.

 

Fordítás: ujvilagtudat.blogspot.com

Forrás: rt.com

Új hozzászólás