Szijjártó: "Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását"

HungaryFirst küldte be 2019. 07. 11., cs - 23:34 időpontban

Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a román külügyminisztérium szerdai közleményére reagálva.

A megbeszélés az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet informális külügyminiszteri találkozójának alkalmával a Csorba-tó mellett zajlott. A közleményben a román fél azt írta, hogy Szijjártó Péter a román „igazságszolgáltatási intézmények ítéleteinek figyelmen kívül hagyását és a román állam igazságügybe való beavatkozását kérte” – tudatta a magyar diplomácia.

Meleșcanu azt mondta: a hatalmi ágak szétválasztásának jegyében a kormány nem avatkozhat az igazságügy tevékenységébe.

Szijjártó Péter erre reagálva közölte: egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják. Közölte továbbá: fenntartják, hogy a román parlament és kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon „horrorisztikus összegekre” a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert jelképeiket használják.

 

MTI nyomán

Új hozzászólás