Szimulálták, hogy milyen következményei lennének egy Amerika és Oroszország közötti nukleáris háborúnak

HungaryFirst küldte be 2019. 08. 22., cs - 05:50 időpontban

Egy szimuláció megerősítette, hogy egy Egyesült Államok és Oroszország közötti nukleáris háború következtében a világon beállna a nukleáris tél. Az elemzés épen akkor lát napvilágot, amikor egyre növekszik a feszültség, miután az Egyesült Államok egyoldalúan felrúgta a Közepes Hatótávolságú Nukleáris Erők Szerződést (INF), és közepes hatótávolságú rakéta tesztet hajtott végre.

A Rutgers Egyetem, a Colorado Boulder Egyetem és a Nemzeti Légköri Kutatóközpont munkatársai egy új klímamodellt használtak annak szimulálására, hogy mi történne a Föld légkörével a két ország közötti totális nukleáris háború esetén, és összehasonlították a NASA Goddard Űrkutatási Intézet által 2007-ben elvégzett szimulációval. Az új tanulmány megerősítette az eredményeket, miszerint egy nukleáris háború katasztrofális következményekkel járna a bolygóra nézve, és a Földön tíz évig tartó nukleáris tél állna be.

A legutóbbi, a Geophysical Research: Atmospheres folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a nukleáris robbanások mintegy 147 millió tonna (150 milliárd kilogramm) pernyét juttatnának a légkörbe.

Ez szétoszlana a sztratoszférában az egész bolygón, és a bombák ledobásától számított néhány héten belül a Földet sötétségbe és nukleáris télbe borítaná. A modell szerint a pernye körülbelül hét évig nem tisztulna ki láthatóan a levegőből.

A csapásokat követő hónapokban az esőzések körülbelül 30 százalékkal csökkennének, ami valószínűleg óriási problémákat okozna az élelmiszer előállításban.

"A modellek egyetértenek abban, hogy egy nukleáris tél követné az Egyesült Államok és Oroszország közötti nagyszabású nukleáris háborút," - írják a szerzők a tanulmányban, egyetértve korábbi tanulmányaikkal, hogy "a teljes körű nukleáris támadás öngyilkos következményekkel járna azon ország számára, amely úgy dönt, hogy egy ilyen támadást hajt végre.""A nukleáris fegyverek Egyesült Államok és Oroszország általi ilyen módon történő használata világszerte katasztrofális következményekkel járna. A teljes körű nukleáris háború eredményeként bekövetkező környezeti katasztrófa lehetőségének teljes kiküszöbölése érdekében a döntéshozóknak teljes ismeretekkel kell rendelkezniük a nukleáris háború súlyos éghajlati következményeivel, és ennek megfelelően kell eljárniuk," - mondják a szerzők, bár az elemzésük nem vizsgálja, milyen túlélési esélye lenne az emberiségnek egy ilyen katasztrofális esemény következtében.

 

ujvilagtudat

Új hozzászólás