Koncz-Bisztricz Tamást választották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának

HungaryFirst küldte be 2019. 08. 25., v - 06:14 időpontban

Újabb örömhír a magyar természetfotózásban, idén a 15 éves Koncz-Bisztricz Tamást választották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának a Bird Photographer of the Year nemzetközi fotópályázatán. De bemutatjuk 2019 legjobb madárfotóit is, hiszen idén is nagyon pazar válogatás gyűlt össze belőlük.

Koncz-Bisztricz Tamást választották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának
Koncz-Bisztricz Tamás

Egy olasz nemzetközi természetfotó-pályázaton, az Asfericon, az ifjúsági kategóriát egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő nyerte meg, pár napja pedig Koncz-Bisztricz Tamás vehette át első helyezéséért járó díját az angliai Bird Photographer of the Year (BPOTY) pályázatának átadóján.

Az Év Ifjú Madárfotósa címet Tomi Az élet bölcsője című drónfelvételéért kapta, ezt a képet egyébként már nálunk is láthattátok a vele készített nagyinterjúnkban.

Koncz-Bisztricz Tamást választották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának
Koncz-Bisztricz Tamás: Az élet bölcsője – A Young Bird Photographer of the Year győztes fotója
A képen tőkés récék láthatók, ahogy egy a Tömörkény és Pálmonostora között megbúvó szikes tóban úszkálnak, fentről pedig a tükröződő égbolt és felhők mellett jól látszik, ahogy a kacsák felkavarják a tóban nemcsak az iszapot, hanem a jellegzetes színeket okozó rétegeket is, amelyek a vízbe kerülő szerves anyagok bomlása során keletkeznek. Tomi elmondta, hogy természetesen az ilyen érintetlen, elzárt területeken a drónnal ügyesen kell bánni, hiszen a fotós nem akarja megzavarni az ott lévő madarakat. Egyrészt egy olyan drónt használ, ami nem okoz riadalmat a madaraknál, hiszen a gép alakja, színe és hangja nem hasonlít egyik ragadozóra sem, másrészt, hogy a lehető legkisebb zajjal járjon a művelet, olyan repülési technikát alkalmaz, amelyet természetvédelmi őrök is használnak a madarak populációjának megfigyelésére és számlálására. És Daróczi Csaba természetfotós is ellátta sok hasznos tanáccsal Tomit a drónozással kapcsolatban, hiszen ő is előszeretettel készít fotókat a magasból. A módszer az, hogy lassan mozgatva a drónt, egész magasról kezd közelíteni a madarak felé

Várható volt, hogy a hazai sikerek után a két fiú, Tamás és Regő képeire nemzetközi versenyeken is felfigyelnek majd, tavaly ugyanis a magyar naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat ifjúsági kategóriájában ők végeztek az első két helyen. Külön öröm számunkra, hogy Tamás a BPOTY pályázatáról a Turista Magazin két korábbi cikkében figyelt fel, a tavalyi versenyről készült beszámolónk és a nemzetközi fotópályázatokat bemutató összefoglaló cikkünk adta az ötletet, hogy ide is nevezze képeit. A győztes képen felül még két képe került be a legjobb 10 közé, és további két fotóját választották be ennek a kategóriának a „Shorlist” válogatásába.

Új hozzászólás